‘BIM-station’ Turfsingel net één dag dicht en de sloophamer gaat er al in

Het voormalige BIM-station aan de Turfsingel in de Stad sloot zondagavond zijn deuren en nu is het zware materieel al aanwezig om de letters op de overkapping te verwijderen en de betonvloer boven de opslagtanks weg te breken.

Het gebouw van voormalige BIM-station, een ontwerp van architect Willem Dudok, is een rijksmonument en blijft wel staan. Alle aandenkens aan ‘Gulf’, de laatste leverancier aan het station, worden wel verwijderd.

Wat er op het terrein komt te staan is nog niet bekend. De gemeente heeft meerdere plannen aangedragen, maar Groningers kunnen dit najaar ook eigen ideeën aanbrengen.

Foto: Martin Nuver

BIM Station sloop 3
Foto: 112Groningen.nl
Deel dit artikel:

 1. De overkapping past niet in de visie van de gemeente.
  Stadjers e.a. met een plan waarin als onderdeel de overkapping worden zo buitenspel gezet.
  Inspraak, ja ja.
  Maar goed, zo’n debacle als HET MONSTRUM zal het niet worden.

  1. Lijkt me dat de overkapping een essentieel deel van het monument is. Niet alleen het karakteristieke Dudok-gebouwtje.

   Maar ja de geschiedenis van Groningen; al die niet Groningers in College en Raad lijken er wel op te spugen.

   #very sad

   1. Het origineel was een Esso Pomp zonder overkapping want in de jaren 50 waren we geen mietjes die gaan huilen als het een beetje druppelt als je moet tanken.

   2. Zal best, maar zonder overkapping nauwelijks nog als tankstation te herkennen.

    Als je voor tijdgelaagdheid gaat, kun je ook herinneringen aan de grote mate van diversiteit in gebruik van het centrum levend houden. Ben ook zeer voor behoud van oude fabriekspijpen, kolenmuren, niet meer gebruikte brugwachtershuisjes en dergelijke.

    Geeft de stad iets extra. Zeker in deze tijd. Armoedige tijd waarin alles in het centrum gereduceerd wordt tot vreet-, zuip- en shopplek.

 2. Mooie plek voor een McDrijf, met een aanlegsteiger aan het water gecombineerd met een reguliere McDrive. Vreet`n ien stad, met mien diesel ook nog eens makkelijk zat

  Groeten vanaf een zonnig Gardameer

   1. Niet te vergeten het onnodige autoverkeer dat dit op de diepenring oplevert :p Middenweg mag zijn Diesel mooi in de garage laten.

 3. Kan mij wel voorstellen dat men het snel klaar wil hebben. Voor je er erg in hebt zit er een verdwaalde vleermuis of een verdwaald blaadje van een boom, krijg je die werklozen euh terroristen of wacht activisten zocht ik op je dak.

  1. Zijn in de regel gewoon afspraken met een oliemaatschappij om de onder de grond liggende tanks en eventuele aanwezige vervuiling direct na sluiting van zo`n locatie aan te pakken en/of op te ruimen om het leeg incl. een schone grond verklaring op te leveren.

   1. Mij bekend. Verbaas me er ook over dat er van een voormalige garage bij mij in de buurt (Wijert Noord) appartementen zijn gemaakt. Zonder grondige reiniging.

    Maar je kunt die overkappingen na reiniging weer terugplaatsen.

    Alleen kiosk wordt in toekomst niet als ex-tankstation herkent. Doet afbreuk aan verhalende kracht van het monument. Monument is wat mij betreft meer dan een bewaard gebleven bouwstijl. Het moet – indien dat kan – ook.voor een verhaal/inhoud staan. De beleving/fantasie van de toeschouwer prikkelen.

 4. Jammmmer van die grappige overkapping.
  Had daar nu iets leuks mee gedaan.
  Dat was nou net het karakteristiekste stukkie van die bocht.
  Sloop nu het hokje dan ook maar meteen.
  Dan is tenminste alles in een keer alle pleite.
  Kan je zo de gracht in rijden.
  Lopen we ook niet de kans dat het een verblijfsplek wordt voor afgekeurde burgemeesters / politici die in een schommelstoel eindigen.

  Mevrouw Kiki
  PS.
  Geen Boom kan en wil op die vervuilde grond groeien, bloeien en ondergronds lollig doen.
  PS.
  Nieuwe naam: De Kale Kromme?
  Of
  De Geschoren Bocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *