Groningers betalen niet mee aan versterking huizen aardbevingsgebied

De provincie, de gemeenten en de woningcorporaties uit het Groningse aardbevingsgebied gaan toch niet meebetalen aan de versterking van woningen in de provincie. Hoewel minister Eric Wiebes dit vanmorgen  wel verkondigde na een extra ministerraad, komt hij daar nu op terug.

In totaal moet de regio wel een bedrag van 45 miljoen bijdragen aan de versterking van de 1588 huizen in het aardbevingsgebied, maar dit geld komt uit de in totaal 1 miljard euro die het Rijk en de NAM samen investeren in het aardbevingsgebied. “Er komt geen geld uit de provinciale of de gemeentelijke begroting voor versterking”, reageerde de Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar.

Om hoeveel geld het precies gaat wilde minister Wiebes nog niet zeggen, daarover volgt na de zomer meer duidelijkheid, alsmede over de verdeling van de kosten. Het gaat vermoedelijk om een totaalbedrag van zo’n 425 miljoen euro.  De huizen waar het om gaat zijn volgens de Shell en ExxonMobile ‘veilig’, maar de Mijnraad adviseerde gisteren om toch de 1588 huizen te versterken. Voor ruim 5700 andere huizen mogen de bewoners zelf beslissen of deze versterkt moeten worden.