Vleermuiswerkgroep ‘ongelofelijk blij’ met nieuwe tunnel

De Vleermuiswerkgroep Groningen is “ongelofelijk blij” met de nieuwe vleermuistunnel die straks bij het Sterrenbos langs de Kempkensberg wordt gemaakt. 

“Wij zijn ongelofelijk blij dat na 1,5 jaar trekken definitief de route van de Watervleermuis van het Sterrenbos naar de Helperzoom is veiliggesteld.” zegt Klarissa Nienhuys, coördinator van de Vleermuiswerkgroep Groningen. Bij de Kempkensberg en het Engelse Kamp worden de komende jaren zo’n honderd woningen en tachtig appartementen gebouwd. De Vleermuiswerkgroep Groningen maakte bezwaar tegen dit plan omdat de bebouwing en de lichtopbrengst de vespertilio ernstig zou verstoren. Nu is er dus een oplossing: een vleermuistunnel. De tunnel bestaat uit twee rijen bomen met daartussen lage begroeiing en vleermuisvriendelijk licht. Ook wordt er een hop-over gemaakt. “Dan hoppen ze over de weg, zonder de felle lichten van een auto te zien.”

De populatie van de Watervleermuis in het Sterrenbos was ooit erg groot. Die is nu uitgedund naar 7 mannetjes. “Voedsel halen ze bij de vijvers buiten het bos. Mannetjes zijn net hangjongeren, die blijven wel. Maar vrouwtjes hebben voedsel voor hun jongen nodig, dus die trekken naar een beter gebied.” licht Klarissa toe. Met de aanleg van de tunnel is het bezwaar dat de Vleermuiswerkgroep aantekende van tafel geveegd.