Oud-premier wil getuigen over treinkaping

nieuws
Foto: Hans Peters (ANEFO). Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief: Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO), 1945-1989 - negatiefstroken zwart/wit, nummer toegang 2.24.01.05, bestanddeelnummer 929-2101 - Nationaal Archief, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21469828

Oud-premier Dries van Agt (CDA) wil voor de rechter getuigen over de beëindiging van de treinkaping bij De Punt als hij daarvoor wordt opgeroepen. Dat heeft Van Agt laten weten in het NPO-Radio 1-programma Dit Is De Dag.

Op 23 mei 1977 kaapte een groep van negen Molukkers de stoptrein van Groningen naar Assen. De trein kwam tot stilstand ter hoogte van De Punt. Op 11 juni 1977 maakten scherpschutters een einde aan de kaping. Zes gijzelnemers en twee gijzelaars kwamen om het leven. Sindsdien is er discussie hoe de treinkaping beëindigd is. Nabestaanden van de gedode gijzelnemers klaagden de Staat aan omdat de kapers zouden zijn geëxecuteerd.

“Ik zou u een draai om uw oren moeten geven”
Van Agt gaf indertijd de opdracht om de gijzeling te beëindigen. “U zou de opdracht hebben gegeven: schiet ze allemaal maar neer, klopt dat?”, vroeg presentator Tijs van den Brink aan Van Agt. “Nee natuurlijk niet. Als u niet zo’n aardige man was, zou ik u een draai om de oren geven”. Van Agt noemt het verbijsterend dat hij samen met andere kabinetsleden in staat zou zijn om zo’n bevel te geven. “Ik ervaar de vraag bijna als beledigend. Het idee dat we tot zulke besluiten zouden kunnen komen.”

Getuigen
Liesbeth Zegveld is de advocaat die de families van de gedode kapers bijstaat. Zij wil oud-generaal Henk van den Breemen en Van Agt als getuigen oproepen. Volgens de advocate heeft de oud-premier tegen de mariniers gezegd dat niemand van de kapers de actie mocht mochten overleven.

Deel dit artikel:
Adverteren?