Noorderzijlvest: “Voorlopig ligt de Hoornsedijk er veilig bij”

Vanwege de aanhoudende droogte inspecteert waterschap Noorderzijlvest de veendijk tussen het Noord-Willemskanaal en het gebied rondom het Paterswoldsemeer. Deze Hoornsedijk is na een eerste inspectie nog in goede staat. Dat moet ook wel want het verschil in waterpeil tussen beide kanten van de dijk is zo’n anderhalve meter.

“Als ik denk dat er een zwakke plek in zit dan steek ik de prikstok erin om te controleren. Maar de dijk is goed, er is nog weinig aan de hand. De kwaliteit is goed en er zitten nog geen grote scheuren in”, vertelt Marc Nijhof, inspecteur van Noorderzijlvest. Hij loopt over de Hoornsedijk en steekt steekproefsgewijs de prikker in de grond.

Zijn collega Harold van Oosten beaamt dat er ondanks de langdurige droogte nog geen problemen zijn. “Wanneer een veendijk uitdroogt heeft zo’n dijk als kenmerk dat hij begint te scheuren en dan kan afbrokkelen. Dat is hier gelukkig niet het geval”.

“Omdat er de laatste tijd weinig regen is gevallen hebben we een neerslagtekort van zo’n 150 millimeter. Daarom moeten we alle zeilen bijzetten om de waterstand in onze polders op peil te houden. Tot op heden hebben we alles onder controle”, besluit van Oosten.

Deel dit artikel: