Woede om vertrek Alders

De Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad zijn woedend over het vertrek van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders. Het is de schuld van minister Eric Wiebes dat Alders vertrekt vinden zij.

Alders legt zijn functie neer omdat de NAM weer steeds meer betrokken wordt bij de afhandeling van schades en versterkingsoperaties terwijl juist afgesproken is dat de NAM op afstand moet komen. De minister heeft Alders misbruikt als slechte nieuwsbrenger en de positie van de regio geminimaliseerd. De 1588 woningen in Appingedam, Loppersum en Delfzijl moeten, volgens afspraak en kabinetsbesluit, worden versterkt, vinden de clubs. De regio stopte al eerder het overleg met Wiebes omdat die wil wachten op een advies van de SodM.

”Zo hebben we met verbijstering vastgesteld dat de NAM in plaats van steeds verder op afstand zou komen te staan, door de minister weer volledig is binnengehaald aan de overlegtafel. Dat is voor ons onacceptabel. We eisen van de minister dat hij de NAM per onmiddellijke ingang weer uit alle overleggen ‘aan de voorkant’ haalt. Het is voor ons bijvoorbeeld onbestaanbaar dat de minister de NAM heeft gevraagd vast te stellen wat de kwetsbare gebouwen zijn. Dat is de wereld op zijn kop. Angst en onzekerheid kunnen niet blijven voortbestaan. Maatschappelijke organisaties accepteren geen verdere uitstel, de maat is vol. De overheid heeft zich simpelweg te houden aan afspraken gemaakt met haar burgers. Dat betekent onverkorte uitvoering”, schrijven de organisaties.