“Stad straks geen belemmering meer voor het stromen van de Hunze”

Het is de droom van menig water- en natuurliefhebber. Dat het riviertje de Hunze weer vanuit Drenthe, door de stad, richting het Reitdiepdal gaat stromen. Het Groninger Landschap ziet het wel zitten en doet onderzoek naar de mogelijkheden.

Op een paar plekken in de stad is goed te zien waar de Hunze stroomt of heeft gestroomd. Eén van de plekken is het gebied van een paar hectare groot ten noordoosten van de afvalberg bij de Stainkoeln. Eigenaar van de grond is het Groninger Landschap. Rob Reintsema, kwartiermaker bij het Groninger Landschap laat zien wat de ideeën zijn voor het herstel van de loop van de Hunze.

“Er zijn drie varianten. De eerste is zoals de Hunze er nu op een paar plaatsen al bij ligt. In de tweede variant proberen we die gebieden zoveel mogelijk met elkaar te verbinden en dat lijkt haalbaar. En de derde stap is eigenlijk de droom dat we een deel van het water van de Hunze weer door de stad willen laten stromen. Dan zou de stad geen belemmering meer zijn”.

Het Groninger Landschap doet momenteel met een onderzoeks- en adviesbureau onderzoek naar de ecologische meerwaarde van de plannen. De uitkomst van dat onderzoek moet duidelijk maken of het gedeeltelijke herstel van de loop van de Hunze daadwerkelijk haalbaar is.

Deel dit artikel:

  1. De Hunze het Eemskanaal laten kruisen kan natuurlijk helemaal niet. Er staat bebouwing op de oude loop, die afbreken kan ook niet. Volledig herstel is onhaalbaar of je moet er een paar miljard tegenaan gooien. Het zal bij historische landschapselementen blijven zoals op Euvelgunne en bij de Ulgersmaborg en de Hunze waar de oude loop nog zichtbaar is.

  2. Dat men de Hunze het Eemskanaal wil laten kruisen staat helemaal nergens. Er wordt evenmin gesproken over volledig herstel van de oude loop. Dat de Hunze door de stad zou gaan stromen wordt een droom genoemd, dus ziet men ook wel dat dit niet echt goed mogelijk is.

  3. Gelukkig hebben wij hier in Groningen de beide Hunzestraten nog, men lijkt meer en meer door te slaan in de drang naar natuur. Wat wordt de volgende stap? Het doorsteken van de dijken om zo eb en vloed in de stad Groningen terug te laten keren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *