“Stad straks geen belemmering meer voor het stromen van de Hunze”

Het is de droom van menig water- en natuurliefhebber. Dat het riviertje de Hunze weer vanuit Drenthe, door de stad, richting het Reitdiepdal gaat stromen. Het Groninger Landschap ziet het wel zitten en doet onderzoek naar de mogelijkheden.

Op een paar plekken in de stad is goed te zien waar de Hunze stroomt of heeft gestroomd. Eén van de plekken is het gebied van een paar hectare groot ten noordoosten van de afvalberg bij de Stainkoeln. Eigenaar van de grond is het Groninger Landschap. Rob Reintsema, kwartiermaker bij het Groninger Landschap laat zien wat de ideeën zijn voor het herstel van de loop van de Hunze.

“Er zijn drie varianten. De eerste is zoals de Hunze er nu op een paar plaatsen al bij ligt. In de tweede variant proberen we die gebieden zoveel mogelijk met elkaar te verbinden en dat lijkt haalbaar. En de derde stap is eigenlijk de droom dat we een deel van het water van de Hunze weer door de stad willen laten stromen. Dan zou de stad geen belemmering meer zijn”.

Het Groninger Landschap doet momenteel met een onderzoeks- en adviesbureau onderzoek naar de ecologische meerwaarde van de plannen. De uitkomst van dat onderzoek moet duidelijk maken of het gedeeltelijke herstel van de loop van de Hunze daadwerkelijk haalbaar is.

Deel dit artikel: