Protonencentrum UMCG officieel geopend

Minister Bruno Bruins van medische zorg opende vrijdagmorgen het protoncentrum bij het UMCG. Het centrum zou geopend worden door Koningin Maxima maar door het overlijden van haar zus ging dat niet door.

Het Protonencentrum is het eerste in Nederland. Er komen nog drie van dergelijk centra bij. Er kunnen zo’n zeshonderd patiënten met diverse vormen van kanker per jaar behandeldeld worden en het kostte ongeveer zeventig miljoen euro. Het centrum zal ongeveer honderd kinderen per jaar behandelen. Het voordeel van protonentherapie is dat die veel minder nevenschade veroorzaakt dan, de meer gangbare, fotonentherapie die nu het meest wordt toegepast. Dat maakt de vraag naar protonentherapie groot maar al bij de start is er een capaciteitsprobleem. De gezondheidsraad denkt dat er 6600 patiënten per jaar zijn voor deze therapie.

Over twee jaar is meer bekend over het effect van de therapie en dan wordt ook bekeken of het aantal behandelingen omhoog moet.

Deel dit artikel: