CiBoGa-terrein mogelijk nieuwe locatie Oosterpoort

nieuws
foto: Dieuwert Tuinstra

Van de dertien mogelijke locaties in Groningen voor een nieuwe Oosterpoort blijven twee ‘kansrijke’ locaties over: Het braakliggende terrein achter het hoofdstation en de plek van DOT op het CiBoGa-terrein. 

Dat blijkt, volgens het Dagblad van het Noorden, uit een verkenning die woensdag is gepresenteerd in een besloten commissievergadering. Over 7 jaar loopt het erfpachtcontract van het CiBoGa-terrein met DOT-eigenaar Bos&Bos Catering af. Omdat bij het Boterdiep al een ruime parkeergarage is en de gemeente druk bezig is met de bereikbaarheid van de Oosterhamrikzone, lijkt deze plek ideaal voor een nieuw cultuurcentrum in de stad. Ook het braakliggende terrein achter het hoofdstation blijft een goede kandidaat voor een nieuwe Oosterpoort.

Mogelijk wordt er een extra grote concertzaal aan het cultuurcentrum toegevoegd. Deze zaal zal 2500 tot 3000 bezoekers  kunnen ontvangen, in tegenstelling tot de 1800 plaatsen in de huidige grote zaal van de Oosterpoort.

 

Deel dit artikel:

 1. Dat wordt trammelant straks. Want de Oosterpoort zal nooit afgebroken worden. De plannen worden ‘gewoon’ doorgezet. Met lak aan zijn oervolk!

 2. Dat gaat al een tijdje door het leven als Ebbingekwartier dames en heren van OOG. Mij lijkt de Inforversum/DOT locatie veel te klein, tenzij je een groot gedeelte van de kop van het Oosterhamrikkanaal wilt gaan dempen.

  Mijn idee is vestig de Oosterpoort aan de Grote Markt op de plek waar nu de oude V&D nog staat. Dan zijn we ook gelijk verlost van al die halfbakken invullingen die de belegger er in wil stoppen.

 3. CiBoGa is prima locatie. En zodra die klaar is, de Oosterpoort sluiten voor een volledige renovatie. Alle grootschalige populaire meuk kan dan op de CiBoGa-locatie en de kleinschaligere activiteiten, zoals klassieke concerten, blijven in de Oosterpoort.

  Maar dat gaat het natuurlijk niet worden. Het moet en zal in één enkel megagroot complex geconcentreerd gaan worden. Niks spreiden, maar blind doorgaan op het pad van eindeloze schaalvergroting. Bigger is better. De eveneens enorme verkeersdruk die daar ontstaat, wordt vast en zeker opgelost met het nieuwe Oosterhamtracé. Geen vuiltje aan de lucht.

  Mega-projecten als Forum en Zuidelijke Ringweg laten zien dat Groningen dit makkelijk aankan.

 4. Uiteraard is het veel beter om de één groot centrum met verschillende zalen te realiseren ipv spreiding over de stad. Dan biedt je ook een interessante ruimte voor festivals en kun je ook andere voorzieningen realiseren zoals een fatsoenlijk restaurant en andere culturele voorzieningen.
  Meest voor de hand liggende locatie is natuurlijk het stationsgebied. Dat ligt extreem gunstig t.o.v. het openbaar vervoer en de Binnenstad.

 5. @Jan: Klassiek in de ‘oude’ Oosterpoort is echt een enorm slecht idee. Door de jaren ’70 vormgeving van de zaak is de grote zaal een akoestisch gedrocht. Alles behalve bv. een dikke Beethovensymfonie verzuipt er in. Die plek is eigenlijk alleen goed voor popconcerten. Het is een ontzettend slecht gebouw gebleken. Het is goed dat het gesloopt wordt.
  Daarnaast: Die grond is hartstikke duur en de gemeente zou wel gek zijn als ze die plek behielden terwijl er elders een nieuw cultuurcentrum wordt gebouwd.
  De Harmonie in de Kijk in ’t Jatstraat had een perfecte concertzaal die zich kon meten met het Concertgebouw in Amsterdam en die zaal is begin jaren ’70 afgebroken voor de Oosterpoort. Eeuwig zonde.

  Een geheel nieuwe zaal / zalencomplex voor alle soorten muziekevenementen is derhalve absoluut toe te juichen. Het Ebbingekwartier is een prima locatie daarvoor. Prima parkeergelegenheid, goede aanrijdroutes. Die studentencontainers gaan er sowieso weg, en dan houd je een mooi langwerpig stuk over, voor in elk geval een akoestisch goed klinkende rechthoekige zaal.

 6. Laat die DOT maar staan.
  Kan die prachtige – door mij geredde- grote Linde ook blijven.
  https://www.boom7.nl/boomverzorging/blog110-Mevrouw-kiki-verplanting-Groningen.html

  In het DvhN – vrijdag 22 juni 2018 – wordt er door Peter Smidt (Eurosonic en Noorderslag) uitgelegd dat grote zalen met duizenden bezoekers helemaal niet aantrekkelijk zijn voor de Stad Groningen.

  Ik citeer letterlijk:
  ¨Peter Smidt denkt dat een zaal met 2000-2500 mensen volstaat.
  De Ziggo Dome (17.000) en AFAS Live (5500) zijn een maatje te groot voor Groningen.
  Er zijn weinig artiesten die deze zalen kunnen vullen.
  Als ze dat wel kunnen, hebben ze een overvolle agenda en komen ze so wie so niet.¨

  Organisator Drafbaan Nathan van Gelder in DvhN 18 mei 2018:
  ¨Waar blijven die grote acts als de Rolling Stones?¨

  http://www.dvhn.nl/groningen/Organisator
  -Drafbaan-Waar-blijven-die-grote-acts-als-The-Rolling-Stones-23172142.html

  Mevrouw Kiki

 7. De gemeente maakt bokkensprongen. De (on) mogelijkheid om de Oosterpoort over een jaar of 7 te verhuizen naar DOT wordt slechts aangedragen om nu als argument te gebruiken om het Oosterhamriktracé af te dwingen. De toevalligheid wil dat dit bericht net een aantal dagen voor de raadsvergadering valt waarop een besluit zou kunnen worden genomen betreffende een nieuwe ontsluitingsweg over de Oosterhamrikkade. Gunstig stemmen met een zeepbel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *