Vraag naar gas stijgt door elektrificatie van huizen en transport

De overstap op elektrisch verwarmde huizen en elektrisch aangedreven vervoersmiddelen zal verrassend genoeg niet leiden tot een daling van het gasverbruik. De maatregelen zijn juist bedoeld om de CO2 uitstoot in Nederland terug te dringen. Uit onderzoek van hoogleraren Machiel Mulder en José Luis Moraga González blijkt echter dat de vraag naar gas juist flink zal stijgen.

“We hebben inderdaad onderzocht wat het betekent voor de gasvraag als je de huizen elektrificeert, dus van het gas afhaalt, en auto’s op elektriciteit laat rijden. Gek genoeg zal de gasvraag dan behoorlijk lang heel hoog blijven, terwijl je een daling zou verwachten als we van het gas af gaan”, zegt hoogleraar Regulering van Energiemarkten Machiel Mulder.

Om minder gas te gaan gebruiken, zouden we volgens Mulder nog veel meer duurzame energie moeten opwekken. “Meer zonneparken en windparken, dan hebben we mogelijk wel vaker voldoende stroom en dus minder gascentrales nodig. Daarnaast kun je er zelf ook wat aan doen, door je huis bijvoorbeeld beter te isoleren. Als je wilt bijdragen aan de verduurzaming van de energievoorziening, dan is denk ik de beste oplossing dat je energieverbruik omlaag gaat”.