Slimme kantine moet Nederland veroveren

Een kantine die uitgerust is met allerlei sensoren en op die manier bijdraagt aan de veiligheid en de duurzaamheid. Dat is het project de ‘slimme kantine’ van tennisvereniging Van Starkenborgh.

“Het project is vorig jaar zomer ontstaan”, vertelt Niek Oostvogel die lid is bij de tennisvereniging en ook werkzaam is bij een IT-bedrijf. “We hadden last van inbraken op ons terrein en zijn een systeem gaan bedenken dat dat zou kunnen voorkomen.” Maarten Neeb is kantinebeheerder en hij was gelijk enthousiast. “Het leuke is dat het systeem sindsdien uitgebreid is waarbij we behalve detectie ook de verlichting en het klimaat kunnen bedienen.”

Het systeem is op maat gemaakt en Oostvogel en Neeb zijn als het ware pioniers. “Kijk als ik hier op klik dan wordt baan 3 van onze tennisvereniging besproeid. Voorheen gebruikten we voor dit besproeien een tijdsklok die ook aansloeg als het regende of als het besproeien helemaal niet nodig was. Met dit nieuwe systeem wordt er alleen gesproeid als het ook echt nodig is, waardoor we flink in energiekosten kunnen besparen.”

De bedoeling is dat het systeem de komende tijd verder wordt uitgebreid. “Uiteindelijk hopen we zo’n systeem te maken dat aangekocht kan worden door andere verenigingen”, aldus Oostvogel.