Nachtburgemeester: “Ik moet nog vier maanden langer doorgaan”

Nachtburgemeester Oelinda de Vries is precies twee jaar hoeder van de nacht. Omdat de komende nachtburgemeester verkiezing nog een tijdje op zich laat wachten moet ze nog vier maanden in functie blijven. Ze blikt terug op de afgelopen twee jaar waarin hoogte- en dieptepunten voorkwamen.

“Het begin was rumoerig”

In mei 2016 begint voor Oelinda de Vries het avontuur als ze zich kandidaat stelt voor de functie van nachtburgemeester van Groningen. Na een rommelig verlopen verkiezing, waar eerst Hubert Nauta wordt verkozen maar dat blijkt al snel niet te kloppen, wordt Oelinda naar voren geschoven als de winnaar. Ze is dan 23 jaar jong. “Het begon in 2016 natuurlijk rumoerig maar ik heb me wel staande weten te houden. Ik heb het negatieve weten om te draaien in iets positiefs”, aldus Oelinda de Vries op een terras aan het Hoge der Aa.

“Ik laat RTV Noord helemaal links liggen”

Begin vorig jaar was er een aanvaring tussen Oelinda de Vries en RTV Noord. Op Eurosonic/Noorderslag vroeg een verslaggever van de regionale omroep Oelinda naar haar mening over het festival. Volgens de nachtburgemeester was ze overwegend positief maar toch wist de journalist het enige negatieve punt, namelijk dat vooral Noorderslag straks alleen voor de happy few is, enorm uit te vergroten. “Dat zit me nog steeds wel een beetje dwars af en toe. Ik laat die bepaalde omroep ook mooi links liggen. Als je nachtburgemeester bent moet je goed opletten welke mediaplatforms je wel of niet kiest”.

“Bar weinig samenwerking met de gemeente”

Volgens Oelinda de Vries is het vanaf het begin moeilijk geweest om zaken bij de gemeente onder de aandacht te brengen. Eén van de redenen is dat volgens haar de functie van nachtburgemeester geen echte status heeft binnen de gemeente. Dat zou moeten veranderen. “Eerst was er bar weinig qua samenwerking eigenlijk. Ik werd wel welkom geheten en krijg ook een vergoeding vanuit de gemeente. Dat is natuurlijk positief. Ik ben wel uitgenodigd maar dat was alleen door lokale partijen zoals 100% Groningen”. Ik wil net als deze partijen dat mijn opvolger niet meer statusloos is”, vervolgt ze.

“Niet altijd vlekkeloos”

Op de vraag waarom er mensen zijn die zeggen dat Oelinda de Vries de laatste twee jaar onzichtbaar was antwoord ze: “Ik heb tegen heel veel van die mensen gezegd “Ik zie jullie ook niet”. Het commentaar komt vooral uit een bepaalde underground scene. Ik heb wel contact met ze maar dat verloopt niet altijd vlekkeloos”.

“Ik blijf nog tot september nachtburgemeester”

Omdat de termijn van twee jaar nachtburgemeesterschap eind vorige week afliep moet een nieuwe verkiezing worden georganiseerd. Het probleem is dat tot voor kort niemand dat wilde doen. Volgens Oelinda de Vries zijn er nu mensen opgestaan die de organisatie op zich gaan nemen. “Eind september komen er nieuwe verkiezingen, dat kan ik al wel zeggen. Veel meer kan ik er nog niet over kwijt, dat laat ik aan de organisatie. Wat ik in ieder geval weet is dat Kopjek (house en techno organisatie red.), Sebastiaan van DOT en The Student Hotel er achter zitten”.

“Je kan het nooit goed doen”

Met twee jaar ervaring als nachtburgemeester en met alle ups en downs heeft Oelinda de Vries een welgemeend advies voor haar opvolger: “Probeer je niet teveel aan te trekken van wat anderen zeggen en luister naar de positieve geluiden om je heen. Je kan het nooit goed doen en je kan nooit overal tegelijk zijn. Je moet gewoon doen wat jij denkt dat nodig is en wat goed is voor de stad en het uitgaan in Groningen”.

Oelinda de Vries stelt zich niet nogmaals kandidaat voor de functie van nachtburgemeester.

Deel dit artikel:

  1. Wat is lulverhaal van deze Oelinda. Ze heeft het nachtburgemeesterschap weer terug naar af gebracht.
    Ik mis Chris Garrit dan ook in deze discussie. Hij heeft veel voor Groningen gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *