Huishoudens gaan meer betalen voor bescherming tegen water

nieuws
Foto: Erick Bakker

Het waterschap Noorderzijlvest gaat vanaf 2019 een grotere bijdrage van burgers vragen. Het algemeen bestuur van het waterschap gaat hierover  op 30 mei een beslissing nemen.

Het waterbeheer wordt steeds duurder en de komende jaren is dit volgens Noorderzijlvest voor een groter deel in het belang van huishoudens. De verdeling van de kosten wordt iedere vijf jaar herzien. Daarmee wordt bepaald welke bijdrage ieder van de vier door waterschappen onderscheiden categorieën (huishoudens, eigenaren gebouwen, eigenaren landbouwgrond, eigenaren natuurgrond) betaalt.

De begroting van het waterschap wordt momenteel voor 25% betaald door huishoudens. In het voorstel voor 2019 ligt dit op 30%. Eigenaren van gebouwen betalen in 2018 nog 55,9%, wat in het voorstel verlaagd wordt naar 50,6%.

Door de gewijzigde kostenverhouding stijgt de lastendruk van huishoudens met een huurwoning 5 tot 9%. De lastendruk voor huishoudens met een eigen woning blijft ongeveer gelijk. Voor agrarische bedrijven gaat de lastendruk met ongeveer 1% omhoog. Hoeveel iedereen in 2019 betaalt (de belastingtarieven) stelt het waterschap in november vast bij het Jaarplan 2019. Dit is dan gebaseerd op de nieuwe kostentoedeling.