Ter Borch geschikt voor huiszwaluw: “Insecten en klei volop aanwezig”

nieuws
Foto: Bertus Webbink

De wijk Ter Borch moet het walhalla van de huiszwaluw worden. Omdat de wijk direct aan het natuurgebied De Onlanden ligt is het volgens Natuurmonumenten een ideale thuisbasis voor de huiszwaluw.

“Omdat het aanbod van insecten daalt hebben de zwaluwen het erg zwaar in ons land. Alleen natte natuurgebieden zoals De Onlanden geven de huiszwaluwen nog het voedselaanbod dat ze nodig hebben om te overleven en hun jongen groot te brengen. Daarnaast geven kunstnesten aan woningen de huiszwaluw net dat nestje dat ze nodig hebben”, aldus René Dantuma, boswachter van Natuurmonumenten in De Onlanden.

De huiszwaluw bouwt zijn nest normaal gesproken van zand en klei. En juist in De Onlanden is dat genoeg voorhanden. Omdat het ook een nat natuurgebied is zijn er voldoende insecten aanwezig. De ideale combinatie voor de huiszwaluw. Bewoners van de wijk Ter Borch kunnen volgens Natuurmonumenten een handje helpen om meer huiszwaluwen aan te trekken.

Daarom is op donderdagavond 12 april een presentatie in de Onlanderij in Eelderwolde. Boswachter René Dantuma vertelt vanaf 20.00 uur alles om de huiszwaluw te omarmen in de wijk Ten Borch.