Pompoensoep met Hummus

Een week geen vlees eten, want dat is goed voor het milieu. Dat is de insteek van de Week zonder Vlees. Maar wat moet je dan eten? OOGtv aan de kook!

Riekje, medewerkster van de veganistische lunchroom Anat aan de Verlengde Grachtstraat, heeft voor ons een recept: Pompoensoep met daarbij zuurdesembrood en eigengemaakte hummus.

Pompoensoep

Ingrediënten:

1 flespompoen
3 winterpenen
1 flinke ui
3 teentjes knoflook
1 bouillonblokje
ca 500ml water

Snijd de flespompoen, de wortel en de ui in grove stukken. Hak de knoflook fijn. Zet een pan op het vuur en doe daar een goede scheut zonnenbloemolie in. Laat dit een tijdje heet worden. Fruit de ui aan, zodat die glazig wordt. Voeg daarna de knoflook, pompoen en wortel toe. Roer het geheel goed door.
Voeg water en bouillon toe totdat de groenten net niet onder water staan. Laat alles ongeveer 20 minuten koken, tot de pompoen gaar is (test dit met een vork). Blend alles met een staafmixer en voeg zout en peper toe naar smaak. Bij serveren een flinke scheut room erbij.

Hummus

Ingrediënten:

1 blik kikkererwten
Olijfolie
Sap van een halve citroen
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel peper
3 tenen knoflook
1 lepel Tahin

Giet de kikkererwten af en spoel ze af. Meng de tahin, het citroensap, de knoflook, zout en peper met de kikkererwten in een keukenmachine en hak het fijn. Voeg daarna naar smaak een scheut olijfolie toe. Mix alles tot de gewenste structuur en breng het geheel eventueel verder op smaak met zout.

Eet smakelijk!