Financieel onderzoek bij opvangorganisatie Het Kopland

nieuws
Foto: Joram Krol Photography

Er komt een onderzoek naar het financieel beleid van de opvangorganisatie Het Kopland. Aanleiding is een brief van de stichting Straatwijs, eind december. In deze open brief aan burgemeester Peter den Oudsten vraagt Straatwijs aandacht voor het tekort aan opvangplekken in de nacht voor daklozen.

Nadat de burgemeester had toegezegd in gesprek te gaan met Het Kopland vonden in februari de eerste gesprekken plaats. In eerste instantie gingen deze alleen over de nachtopvang. Tijdens de gesprekken kon Het Kopland niet verklaren waar de zeven miljoen euro subsidie per jaar van de gemeente aan wordt besteed. Daarom besloot het College van B&W tot een onderzoek.

“Er bestaan onduidelijkheden over de financiën bij Het Kopland. Daarom gaat een derde partij samen met de gemeente en Het Kopland onderzoek doen”, aldus wethouder Ton Schroor afgelopen woensdag bij de vergadering van de commissie Onderwijs en Welzijn.

“Het is niet zozeer een uitgebreid financieel onderzoek maar Het Kopland moet laten zien wat de kostprijs is van de verschillende soorten opvang die ze bieden. Het is nog niet bekend wie als derde onafhankelijke partij het onderzoek gaat doen en wanneer het onderzoek start”, zegt de woordvoerder van het College van B&W, Hans Coenraads

Het Kopland zorgt voor de opvang van dak- en thuislozen, jongeren en gezinnen die te maken hebben met huiselijk geweld. Ook adviseren ze gemeenten en geven voorlichting op bijvoorbeeld scholen.

Het is nu ook nog niet bekend wanneer het onderzoek klaar moet zijn.

Deel dit artikel:

 1. Dus je krijgt bij opvangorganisatie Het Kopland zomaar 7 miljoen subsidie in de schoot geworpen? Dit dien je toch ver van tevoren tot op de laatste Eurocent te verantwoorden voor er überhaupt een Eurocent aan subsidie wordt uitgegeven? Vreemde wereld leven wij toch, staat de directie/bestuurders van deze organisatie of de verantwoordelijk wethouder hier zelf garant voor? Of is het weer een gevalletje gemeenschapsgelden welke hier uitgegeven zijn?

  Hoor het Wellink net nog zeggen: Men heeft niets geleerd van de crisis, er wordt opnieuw veel teveel geld geleend en/of uitgegeven en men steekt opnieuw de kop in het zand en wil niet zien dat er wezenlijk niets is veranderd sinds de recente financiële crisis.

 2. Wow, jij concludeert wel heel snel, Middenweg. Het Kopland werkt met vrijwilligers, maar ook met betaalde krachten, en terecht. En die gebouwen zijn ook niet gratis. Dat kost geld. Ik neem aan dat ze daar een begroting voor indienen en op basis daarvan subsidie krijgen (gemeenschapsgeld ja). Blijkbaar is de verantwoording nu niet duidelijk. Het is goed dat de gemeente daar op toeziet en betere verantwoording eist. Maar ik veroordeel ze alleen als uit dat onderzoek blijkt dat ze geld over de balk hebben gesmeten. Zoniet, dan hou ik het erop dat ze hard werken voor een heel goede zaak.

  1. Ik concludeer enkel op basis van de in het artikel genoemde feiten:

   “Tijdens de gesprekken kon Het Kopland niet verklaren waar de zeven miljoen euro subsidie per jaar van de gemeente aan wordt besteed. Daarom besloot het College van B&W tot een onderzoek.”

   Niets meer, niets minder. En als men dit als Het Kopland niet direct aan kan tonen, dan vraag ik mij af hoe en op welke voorwaarden met 7 miljoen Euro min of meer in de schoot geworpen heeft gekregen.

   Jij rept nu over aannames, maar denk te kunnen en te mogen stellen dat financieren en subsidies verstrekken op basis van aannames uitgesproken door in dit geval een college van B&W na de (krediet) crisis niet meer voor gaat komen/niet meer voor mag gaan komen. Al is en blijft het, kijkend naar bijvoorbeeld het Huis van Niets in Groningen, of een WIldlands in Emmen natuurlijk gemakkelijk zaken doen met andermans (belasting) gelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *