Doorbikkelen in de vrieskou

Snijdende wind en een gevoelstemperatuur van min twintig. Voor veel mensen reden genoeg om thuis voor de verwarming te blijven.

Toch lopen er vandaag in de binnenstad nog een paar dappere mensen rond die voor hun werk of boodschappen de kou trotseren. Één voordeel: Het shoppen gaat zo wel lekker snel!

En rustig is het ook op de Grote Markt. Normaal gesproken staat het hier op donderdag vol met kraampjes. Maar deze keer is het behoorlijk leeg. Het waait hier zo hard dat zelfs mutsenverkopers moeite hebben om warm te blijven, zo zegt verkoper Dubra Das: ‘Je kunt eigenlijk niet veel doen tegen dit weer. Het beste is gewoon om naar huis te gaan, maar als je dat doet dan verdien je niets meer!

Verderop bij het Forum zitten de bouwvakkers wél uit de wind. Maar doorwerken lukt niet echt, door de vorming van ijs. Projectleider David van den Berg: ‘Ik denk dat wij straks moeten stoppen, omdat we het water niet meer kwijt kunnen. Ik ga straks weer naar mijn heerlijk warme kantoor toe, ik kwam hier even om te kijken hoe het gaat.’

En zo erg is de kou ook niet, volgens een van de shoppers: ‘Gewoon een jas en handschoenen aan. Dan is er helemaal niets aan de hand!’

Deel dit artikel:

  1. Bij een gevoelstemperatuur van -15 mag er helemaal niet gewerkt worden in de bouw naar mijn weten.(en al die ZZP’ers maar door buffelen).

    1. aanvulling:Vorstverlet voor bouwvakkers. Zodra de gevoelstemperatuur min 6 graden Celsius is of lager, dan hoeven zij niet meer te werken. Dat vrijaf geldt overigens alleen als de baas geen bescherming kan bieden, zoals beschermende kleding, een alternatieve werkplek of het project kan verwarmen.

      Werkgevers mogen werknemers dan niet dwingen om door te werken, zo is vastgelegd in de cao.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *