Burgerinitiatief tegen ‘blaftaks’

wijken
Foto: Harro Meijer

Er is een burgerinitiatief gestart, dat als doel heeft om de zogenaamde ‘Blaftaks’, oftewel hondenbelasting, af te schaffen. Het gestelde doel van 40.000 handtekeningen is inmiddels ruim overschreden.

Het burgerinitiatief wordt gesteund door Vereniging Hondvriendelijk Groningen, die is opgericht uit onvrede over het hondenbeleid van de gemeente Groningen. De hondenbelasting in de gemeente Groningen is de hoogste van Nederland, zo bleek uit cijfers van het CBS die twee weken geleden werden gepresenteerd. De vereniging is al jaren actief om lokale politici te overtuigen om de hondenbelasting af te schaffen.

De petitie heeft als doel om de hondenbelasting landelijk af te schaffen. Om het initiatief te kunnen aanbieden zijn 40.000 handtekeningen nodig vóór 31 maart. Tot nu toe zijn er al ruim 46.500 ondertekeningen ontvangen via de site stophondenbelasting.petities.nl.

Deel dit artikel:

 1. Het kan mij niet hoog genoeg gaan als ontmoediging. Leuk voor de hondenbezitters, maar deze mensen hebben vaak geen idee, wat voor overlast ze veroorzaken via hun blaffende honden en anderen daarmee in hun woongenot vergallen. Bovendien geeft het heel veel stress! Je zult er maar naast wonen!

  1. @Otto, een poes is nog erger. De katten laten hun drollen in de tuinen van de buren. Leuk als je een mooie tuin hebt maar elke dag de drollen van de buurtkatten moet opruimen is een ergenis. Elke keer als ik van mijn werk thuis kom en de schutdeur open doe komt de geur me al tegemoet. En als je de buren erop aan spreekt zeggen ze gewoon dat het de natuur is en je het moet accepteren, als je dan zegt ” ik zet stroomdraden in mijn tuin ” dan worden ze boos omdat het dierenmishandeling is.

   1. Katten poepen in je tuin als je van je tuin een kattenbak maakt. DWZ je schoffelt te veel.

  2. Dat is niet waar. Zelfs een kitten heeft direct het natuurlijke instinct om de kattenbak te vinden ofwel een holletje te graven om vervolgens de behoefte daarin te begraven.

 2. Het is ook een rare belasting die in veel gemeenten al is afgeschaft. De kosten om de belasting te innen bedragen wel 30% van de opbrengsten. Dat is een belachelijk hoog percentage.
  Binnenkort zal door landelijke regelgeving dit soort rariteiten wel tot het verleden horen.

  1. Nog vreemder is dat je nog steeds kopieerheffing moet betalen op bv een harddisk ook al gebruik je die voor eigen foto’s en video’s.Deze kopieerheffing komt ten goede van o.m de over gesubsidieerde Nederlandse film industrie en muziek industrie en tegelijk maakt de NPO reclame voor dezelfde artiesten.De burger houdt dus de broek op voor deze industrie,hoe hilarisch wil je het hebben.

 3. Het gaat de VHG niet primair om het afschaffen van de hondenbelasting, maar om het hondvriendelijker maken van het beleid in Groningen. Op dit moment beschouwt de gemeente Groningen een hondenbezitter als een melkkoe en is het beleid uitsluitend en alleen gericht op handhaving van overlast. Als de gemeente een hond nu eens zou willen zien als een (goedkoop!) middel om de stadjers gezonder te maken (veel wandelen in de buitenlucht is de beste manier van bewegen), en als een (alweer: goedkope!) manier om mensen uit hun eenzaamheid te halen door via wandelen sociale contacten op te doen, dan zouden we een stuk verder zijn. Het feit dat de gemeente – en vele raadsleden – ronduit toegeeft dat het innen van hondenbelasting alleen maar dient om de kas te spekken, is stuitend. Laten ze dan maar een fietsbelasting heffen, dan wordt de pijn tenminste eerlijk verdeeld.

  1. Jij haalt gezondheid aan maar jij wil wel fietsenbelasting,is dat omdat fietsen ongezond is?Een fiets is een soort van noodzaak en een hond totaal niet.(op een speur,douane,jacht,waak en blinden-geleide hond na)

 4. IK start binnenkort ook een petitie voor afschaffing van de wegenbelasting. En weet zeker, dat ik in een mum van tijd, meer dan een miljoen aan handtekeningen zal binnenhalen. Wellicht binnen een dag. Wie wil dat nou niet, geen belasting betalen!

   1. Dat mag jij denken Rene,maar Otto maakt een punt waar jij niet op kan reageren omdat hij gewoon gelijk heeft en dan laat jij je wel heel erg kennen door zo op zijn reactie te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *