Bomenkap en kaalslag gesprek van de dag

De bomenkap in de stad is het gesprek van de dag. Het valt veel mensen op dat er op dit moment wel heel veel bomen tegelijkertijd verdwijnen. Vooral in de wijk Hoornsemeer en het gebied land de zuidelijke ringweg valt de kaalslag op.

“Ik vind het triest, zoveel bomen die voor de uitbreiding rondom het Hampshire Hotel moeten sneuvelen”, zegt mevrouw van Halsema, bewoner van het Hoornsemeer. Ze is de pensioengerechtigde leeftijd ruimschoots gepasseerd en wandelt elke dag in de wijk langs het Hoornsemeer. “Ik begrijp het niet want hoe groot wordt dat terras wel niet? Zelfs daar zijn nog bomen gekapt”, waarbij ze met haar nordic walking stick wijst naar stapels bomen enkele tientallen meters verderop.

Een groep natuurliefhebbers die zichzelf Bomenridders noemen maakt zich ernstige zorgen. “Ik schrik elke weer van de hoeveelheid bomen die wordt gekapt. Je ziet alleen maar terugloop van het aantal bomen. Dus gemeente, begin eens met te bewijzen hoeveel bomen er zijn en hoeveel boommassa er is”, aldus de furieuze Jan Pieter Janse, bomenridder in hart en nieren.

De gemeente wilde vandaag alleen schriftelijk reageren:

“Bomen worden gekapt om meerdere redenen; dat wegen we zorgvuldig af. Soms is kap nodig om de bomen die achter blijven meer ruimte te geven om te groeien. Ook zijn sommige bomen ziek of scheefgegroeid. Het kan ook zijn dat er ruimte gemaakt moet worden voor iets anders. In alle gevallen worden de bomen die verdwijnen gecompenseerd door nieuwe bomen. In een aantal gevallen komen er zelfs meer bomen voor terug”.

Inmiddels is op de petitiesite www.avaaz.org een petitie gestart: “Gemeente en provincie Groningen: Kappen met kappen. Stop de #ontgroening van Groningen”.

 

Deel dit artikel: