Bomenkap en kaalslag gesprek van de dag

De bomenkap in de stad is het gesprek van de dag. Het valt veel mensen op dat er op dit moment wel heel veel bomen tegelijkertijd verdwijnen. Vooral in de wijk Hoornsemeer en het gebied land de zuidelijke ringweg valt de kaalslag op.

“Ik vind het triest, zoveel bomen die voor de uitbreiding rondom het Hampshire Hotel moeten sneuvelen”, zegt mevrouw van Halsema, bewoner van het Hoornsemeer. Ze is de pensioengerechtigde leeftijd ruimschoots gepasseerd en wandelt elke dag in de wijk langs het Hoornsemeer. “Ik begrijp het niet want hoe groot wordt dat terras wel niet? Zelfs daar zijn nog bomen gekapt”, waarbij ze met haar nordic walking stick wijst naar stapels bomen enkele tientallen meters verderop.

Een groep natuurliefhebbers die zichzelf Bomenridders noemen maakt zich ernstige zorgen. “Ik schrik elke weer van de hoeveelheid bomen die wordt gekapt. Je ziet alleen maar terugloop van het aantal bomen. Dus gemeente, begin eens met te bewijzen hoeveel bomen er zijn en hoeveel boommassa er is”, aldus de furieuze Jan Pieter Janse, bomenridder in hart en nieren.

De gemeente wilde vandaag alleen schriftelijk reageren:

“Bomen worden gekapt om meerdere redenen; dat wegen we zorgvuldig af. Soms is kap nodig om de bomen die achter blijven meer ruimte te geven om te groeien. Ook zijn sommige bomen ziek of scheefgegroeid. Het kan ook zijn dat er ruimte gemaakt moet worden voor iets anders. In alle gevallen worden de bomen die verdwijnen gecompenseerd door nieuwe bomen. In een aantal gevallen komen er zelfs meer bomen voor terug”.

Inmiddels is op de petitiesite www.avaaz.org een petitie gestart: “Gemeente en provincie Groningen: Kappen met kappen. Stop de #ontgroening van Groningen”.

 

Deel dit artikel:

 1. En de nepoppositie waaronder PvdD laten het gebeuren. Sterker; ze laten zich door een simpele drogreden van een kluitje in het riet sturen! Slechts voor de vorm en meer niet! Kortom, het stadsbestuur en gemeenteraad is eensgezind! Wellicht, werd er een mooie zak met geld in het vooruitzicht gesteld dmv een mooie baan binnen de ambtelijke organisatie.

  1. Beste Otto,

   je weet niet waar je over praat! Allereerst is het niet zo sportief om alleen je voornaam te noemen, waardoo rik niet goed weet naar wie ik nu reageer. Ten 2e is JUIST de Partij voor de Dieren altijd tegen deze plannen geweest bij de Ringweg. Sterker nog, we hebben toevallig op dezelfde dag ook een filmpje geplaatst over deze ellende. Met 1 zetel in de raad is het best lastig om dit soort plannen tegn te houden. En deze zin: “Wellicht, werd er een mooie zak met geld in het vooruitzicht gesteld dmv een mooie baan binnen de ambtelijke organisatie.” is gewoon laster!
   Je weet echt niet waar je over praat! Schaam je!

   https://www.facebook.com/pvddgemgroningen/posts/994977743998343?notif_id=1521823992970106&notif_t=page_post_reaction&ref=notif

   1. Je denkt toch niet dat Otto voor rationele argumenten vatbaar is Gerjan? Er worden bomen gekapt en er moet een schuldige aangewezen worden. Die schuldige kan in ieder geval niet Otto zijn. Tot zover de ratio.

   2. @ Marc ..

    Altijd een probleem, dat ik als Groninger het moet afleggen tegen een Brabander. Iets met emo ..

   3. Zeg Gerjan;

    Wellicht heeft de bomenkap wel iets te maken met de energietransitie;

    Boomsnippers ipv steenkolen voor die CO2 centrale in de Eemshaven van PaarsRechts (GroenLinks) ..

   4. Damen is anders een echte Tilburgse achternaam, voornamelijk uit het voormalige gehucht Broekhoven. Volgens mij zit er hier iemand zijn roots te verloochenen.

   5. Zeg Gerjan;

    Heb je filmpje nog even bekeken; allemaal leuk bedacht en waarom het slecht zou zijn.

    Jij moet het stadsbestuur pareren, op grond van hun mening! Zelf op onderzoek uitgaan. Want de redenen die ze jouw wijs maken, zijn incorrect en dan blijft het vervolgens stil. Je hoeft geen vriend te zijn van de gemeenteraad!

    “ze laten zich door een simpele drogreden van een kluitje in het riet sturen”

 2. Hoezo zorgvuldig?
  In de Havenstraat zijn bomen gekapt. Vanwege werkzaamheden die nu achter de rug zijn. Een afgezaagde stam en de boomwortels zijn niet verwijderd. Kennelijk niet nodig maar onomkeerbaar. Triest.

 3. Kappen ging vroeger moeilijk.
  Je had een scherpe bijl en een bult spieren nodig.

  Ook zagen mensen in dat Bomen er jaren over doen om volume te krijgen.
  Dat zij in weer en wind, in droogte, in kou staan en ziekten kunnen krijgen.
  Dat zij niet kunnen vluchten.

  Een appelboom of perenboom was: rijkdom.
  ¨Nu is AH de appelboom.¨

  Hollands gezegde
  ¨Bomen groot, plantertje dood.¨

  Mijn allereerste actie was het redden van een ecologische tuin in de Louise Henriettestraat langs het spoor bij de Kerklaan.

  Een gemeentelijke verkeersambtenaar wilde DOOR die ecologische tuinen fietsen.
  Terwijl er al een weg ligt.
  Hij had een zak met subsidie gekregen.

  Door de jaren heen heb ik zo nu en dan een gesprekje met hem gehad.
  Ooit zei hij ineens:
  ¨Van jou het ik geleerd dat Bomen geen luciferstokjes zijn!¨

  Ik verwijs een ieder graag naar het artikel:
  De bomen kun je inderdaad een beetje ´voelen´.
  Te vinden op de site http://www.dekrantvantoen.nl

  Als het terras van het Hampshire Hotel vergroot wordt boven het water, dreunt de herrie tot heel ver door.
  Soms zijn er zomers met heel heel heel erg veel muggen….
  Daarover kan men bij de Raad van State dan niet meer terecht, maar wel bij de huisarts.

  Mevrouw Kiki

   1. Op die debatten verheug ik me juist, een luis in de pels. Van GroenLinks hoef je niets te verwachten. Die zetten liever met dikke subsidie een enorme windmolen bij iedereen in de tuin. Terwijl er plekken zijn waar die dingen rendabel zijn zonder subsidie. Voor mij 1 van de redenen nooit meer op GL te stemmen. Ook niet op D66 overigens wegens 1001 andere redenen.

    Je ziet het nu dus ook weer, allemaal bomen gekapt waarvan de stronk bleef staan. Die hadden niet gekapt hoeven te worden. Meestal kan de aannemer er gewoon omheen werken, maar het is goedkoper en sneller om alles gewoon weg te hakken. En voor de zekerheid nog een paar bomen extra, je weet maar nooit of die in de weg staan.

    GerKan Kelder geeft het ook al aan, het kost heel veel tijd en energie om dingen uit te zoeken, protesten te organiseren voor enkele bomen. In de raad stempelen de meeste partijen gewoon op de hoofdpunten af, geen interesse in een boom meer of minder. daar heeft Mevrouw Kiki haar handen dan ook vol aan om in de laatste procedures de plannen af te laten ketsen. want de gemiddelde burger heeft het helemaal niet door dat er gekapt gaat worden of ziet niet in dat het vaak onnodig is. Die mensen moet je eerst informeren en mobiliseren. Dat is omdat veel ambtenaren /raadsleden gewoon niet luisteren (of is verboden om te luisteren). Daarom mevrouw Kiki in de raad! Dan heeft ze tijd en kan mooi dingen op kosten van de gemeente doen. Ik zal alleen al genieten van die GL gezichten, want ik denk dat mevrouw Kiki Groningen groener zal houden dan GL.

    Een beetje de communicatie aanpassen, maar van mij mag het lekker tekeer gaan. Wel in gesprek blijven want als je de raadszaal niet in mag als raadslid is dat ook zo slordig. Die Rehwinkel, die heeft zoveel gelogen en gefantaseerd, toch mooi dat we daar vanaf zijn. Wat een oliebol was dat zeg.

   2. Kiki straks als raadslid bij de stad-Groninger PvdD, lijkt me een prima plan eigenlijk.
    Een partij voor de dieren IS ook (onder andere) partij van de bomen… en dus van mensen uiteindelijk.
    Maar niet iedereen begrijpt dat helaas.

 4. De Stadse Bomenkap is al jaren aan de gang.

  Het zoeken op de site http://www.dekrantvantoen.nl is niet echt gemakkelijk.

  Bij uitgebreid zoeken aanklikken Nieuwsblad van het Noorden.
  Dan komt men tal van artikelen tegen over de ruige Bomenkap of het wangedrag van B&W ten aanzien van Bomen in de stad Groningen.
  Als men onder elkaar intypt:
  Noorderplantsoen
  Mevrouw Kiki
  Bomenroute

  Succes!
  Mevrouw Kiki

  1. De links kan je ook aanklikken, waardoor er een nieuwe venster verschijnt. Dit webadres kan je kopiëren.

   Ben het met je eens, dat de zoekfunctie niet optimaal is. Vooral in het zoeken van combinaties, laat de zoekfunctie steken vallen. Waardoor je denkt, alle artikelen te hebben, maar dus niet. Zelfs de zoekwoorden in een andere volgorde plaatsen, geeft al een verschil in resultaten. Vaak, maar ik gebruik van het webadres met daarop een aanpassing, maar dan moet je bekend zijn met de achtergronden, hoe een dergelijk website is gebouwd is en zijn script.

 5. Kap nou toch eens met het stemmen op de PvdA ! De hele Gemeente is vergeven van ambtenaren met een band met de PvdA. Zij doen niet wat de burgers wilĺen maar wat de Partij hen opdraagt.

 6. Zelfs het stadspark moet er nu aan geloven. (Ringweg en stukje bos bij Laanhuizen).
  Het ziet er toch niet uit, Stadspark blijft niks meer van over! Kappen met kappen en slopen van mooie gebouwen.

 7. Viel mij ook al op, is dit niet iets dat om de paar jaar gebeurt? Afgezien van de ringweg-zuid? Ontzettend irritante commentaarstem btw, wie is dat?

 8. Wen er maar aan, dit zijn nu eenmaal groeistuipen van een provinciehoofdstadje wat volgens een groepje bestuurders en wannabee bestuurders noodzakelijk is om van de ring een Amsterdamse A10 in 2.0 uitvoering moet gaan worden, waar dit ook in een andere uitvoering dmv een andere route in ieder geval bomenbesparend zou zijn geweest. En voor veel reageerders, jullie willen toch zo graag 200.000 plus aan inwoners in deze eens zo mooie stad proppen? Beetje hypocriet, is het niet?

   1. Waarom altijd die uitersten? Zwart-witdenken is zó dom, altijd.

    En waarom haal je de tram erbij…? Je bent af en toe (en daarmee bedoel ik meestal) maar een rare vogel, Otto.

 9. Schandalig die bomenkap en niet alleen in Groningen. En dat terwijl algemeen bekend is dat in een stad met veel groen mensen gelukkiger zijn.
  We hebben bomen nodig om adem te kunnen halen. Geen hotels.

 10. Als ik bovenstaande reacties lees, dan lijkt eindelijk het tij aan het keren.

  Daar waar ik al jaren achtereen het belang van prachtige Bomen aangeef begint het nu in alle lagen door te dringen: omdat nu er wel erg veel gekapt is en wordt.

  Het is waar dat ik al jarenlang mijn handen er vol aan heb.
  Ookal ben ik de laatste 8 jaar voornamelijk intensief tegen het Groninger Forum bezig geweest.
  Het Groninger Forum gebouw is namelijk op alle fronten de ultieme onderdrukking van het volk:
  Dit ´Fuck de Burger Gebouw´ is aantoonbaar zowel inpandig als uitpandig dodelijk gevaarlijk.
  Vorige week heeft architect Jurjen van der Meer (Vindicat) – over de trappen in de betonkernen – mij zijn gelijk gegeven.

  Omdat ik te veel van het Forum (= Moordwapen) weet mag ik AL 8 JAAR niet met ambtenaren praten.
  Daardoor word ik al 8 jaar geblokkeerd in mijn inzet voor het behoud van Bomen.
  Als de raadsleden blijven weigeren om in te grijpen – en dat doen zij al 8 jaar – dan wacht mij binnenkort een fikse bekeuring omdat ik rood- witte linten om Bomen van de Aa-Kerk heb gedaan.
  Omdat ik niet zelf mag bellen moest notabene de Raadsgriffier – Toon Dashorst – voor mij achterhalen of en wanneer de Bomen van de Aa-Kerk gaat worden gekapt…

  Voor mij is Lieflijk Groningen voorbij.
  Burgemeester Peter den Oudsten wilde kort na zijn aanstelling niet met mij praten over al de dodelijke wantoestanden bij het Forum: ¨Vanwege reputatie!!¨
  Toen ik uiteindelijk met hem om tafel zat weigerde hij gedegen onderzoek te doen.

  Laat ik iedereen uit de droom helpen: Ik ben niet geschikt voor de politiek.
  Ik zal binnen 5 minuten niet meer op het raadslidstoeltje kunnen blijven zitten, omdat er zo ongelooflijk veel gemeentelijke onzin voorbij komt.

  Wethouder Joost van Keulen (VVD) wil de eeuwen openbare lokatie Aa-Kerkhof annexeren door rondom een granieten plantenbak te plaatsen met puntig – af te sluiten – hekwerk er boven op.
  Motivatie voor het puntige hek: Om de plantenbak te beschermen
  YES! Dat is exacte de reden!

  Ik wil simpel weg deze eeuwenoude openbare ruimte met Alle Bomen voor IEDEREEN behouden:
  Daar geen plantenbak en dus daar ook geen puntig afsluitbaar hek en daar ook geen terras.

  Mevrouw Kiki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *