Wallage presenteert boek twee keer

nieuws

Jacques Wallage presenteert zijn politieke memoires volgende week maandag in Den Haag en dinsdag in Groningen. Hij overhandigt het boek eerst aan Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, en een dag later aan burgemeester Peter den Oudsten.

Wallage, telg uit een Joods middenstandsgezin, groeide op in Groningen en studeerde na de ulo en de hbs sociologie en planologie in die stad. Ook begon hij zijn politieke loopbaan als gemeenteraadslid in Groningen. Na enige tijd werd hij wethouder in deze gemeente, in het eerste progressieve college (PvdA-CPN-D66), samen met onder meer Max van den Berg en Jos Staatsen. Later (van 1981 tot 1989) was hij lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. In 1989 werd hij staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen in het derde kabinet-Lubbers. In 1993 werd hij staatssecretaris van Sociale Zaken in dit kabinet nadat Elske ter Veld was afgetreden.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1994 was Wallage campagneleider van de PvdA. Van 1994 tot 1998 was Wallage fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Ondanks zijn herverkiezing aanvaardde hij per 1 oktober 1998 de burgemeesterspost in de gemeente Groningen. Op 25 juni 2009 nam hij na bijna tien jaar afscheid van deze gemeente als burgemeester. Als reden voor zijn vertrek gaf hij aan: “Je moet voorkomen dat Stadjers hun burgemeester bedoelen als ze het over d’Olle Grieze hebben”.

Deel dit artikel:

  1. Wallage groeide op in Apeldoorn en kwam in Groningen om te studeren.

    Iemand die zijn memories schrijft zal dus ook zijn verbouwing en uitbreiding moeten meenemen van zijn huis in Groningen, waarvoor nooit enig vergunning is afgegeven. Van die lieden die denken boven de wet te moeten leven.

  2. Eerlijk gezegd vond ik het altijd een vervelende en betweterige man die de wijsheid in pacht meende te hebben.
    Ondertitel van deze lofzang op zichzelf zou eigenlijk ” Me, myself and I” horen te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *