SP: Woonplicht voor eigenaren panden centrum en schilwijken

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De SP-fractie wil een woonplicht voor de binnenstad en de schilwijken invoeren. Volgens de SP domineren enkele vastgoedbazen de particuliere kamer- en verhuurmarkt in Groningen. Door alleen de verkoop van een woning toe te staan aan mensen die er zelf in gaan wonen, wil de SP dit doorbreken.

Uit onderzoek van onder andere Argos, naar de macht van Groningse vastgoedbazen, blijkt uit het kadaster dat 13 vastgoedbazen zeker 730 panden bezitten. Daarvan is het overgrote deel weer in bezit van een paar grote vastgoedbazen Bulten, Veldboom, De Vries en de gebroeders Roggen, aldus de SP.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: “De stad komt steeds meer in bezit van enkele vastgoedbazen. Hierdoor worden huurders voor een woning steeds meer afhankelijk van machtige en op winst beluste vastgoedbazen.”

De SP hekelt het feit dat sommige straten en buurten volledig in handen komen van enkele eigenaren. Dijk: “In de strijd tegen deze vastgoedbazen worden huurders steeds vaker geïntimideerd en bedreigd. Het opkoopgeweld van deze vastgoedbazen blijft net als hun zonnekoningengedrag doorgaan. Deze ontwikkelingen zijn ongewenst en onacceptabel.”

De SP-fractie in Groningen gaat er komende week bij het college van burgemeester en wethouders op aandringen om de woonplicht te onderzoeken en in te voeren.