“Snel een einde aan zonnekoningengedrag”

Er moet snel een einde komen aan het zonnekoningengedrag van huisjesbazen in de stad. Dat stelt de SP die woensdagavond in de gemeenteraad een voorstel deed tot invoering van een woonplicht.

“We zien in de binnenstad en in de schilwijken er om heen dat steeds meer panden opgekocht worden door huisjesmelkers”, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk van de partij. “Deze verhuren de kamers aan voornamelijk studenten waarbij intimiderend gedrag en bedreigingen niet geschuwd worden. Daar moeten we van af.”

Om het tij te keren moet er een woonplicht komen. “Dit betekent dat als een huis verkocht wordt de kopers hier ook daadwerkelijk gaan wonen en er dus geen verhuur plaatsvindt. Op deze manier willen we de macht van vastgoedeigenaren breken.”

De bewoners die momenteel van huisjesbazen huren, hoeven zich volgens Dijk geen zorgen te maken. “We hebben niet de mogelijkheid om eigenaren te onteigenen. Wat we met deze plicht wel kunnen is dat we voorkomen dat huisjesmelkers nog meer panden krijgen.” Dijk’s visie is dat studenten in de toekomst gaan wonen in duizenden jongerenwoningen die de komende jaren door woningcorporaties gebouwd gaan worden.