Forse vorst op komst: “Waarschijnlijk zelfs strenge vorst”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Het lijkt erop dat het na komend weekend fors kouder wordt. Volgende week komt de temperatuur overdag nauwelijks nog boven nul graden Celsius uit en ’s nachts is vanaf dinsdag matige, misschien zelfs wel strenge vorst mogelijk.

Dat we eind volgende week kunnen schaatsen op een ondergelopen weiland of op ondiepe sloten lijkt volgens kenners een zekerheid. “Het is vrij zonnig en daardoor komen de temperaturen overdag voor een paar uur net even boven nul uit, maar in de avond, nacht en ochtend is er sprake van matige vorst tot -8°C of -9°C. Het ijs groeit ondanks de lichte dooi gewoon aan en vrijdag en in het weekend kan er geschaatst worden op ondiepe wateren zoals sloten, ondergelopen waterbergingsgebieden en natte natuurgebieden”, meldt weerman van Noorderweer Roland van der Zwaag op zijn website.

Ook weerman Jorne van Wintersportweerman.nl die overigens niet alleen berichten over de wintersport maar ook over de mogelijkheden voor winter in Nederland schrijft laat vanmorgen op de website het volgende weten: “De gehele Lage Landen komen op de schaats, het westen misschien alleen op weilandjes en ijsbanen, het oosten ook op bredere sloten. Wel kans op een vlok sneeuw de zevende februari wat het ijs niet goed zou doen”.