Burgemeester: Ook sluiting gaswinninglocatie Eemskanaal

nieuws
Foto Erick Bakker. Groninger politici in de demonstratie met onder meer burgemeester Peter den Oudsten en Commissaris van de Koning Rene Paas.

Burgemeester Peter den Oudsten wil dat ook de gaswinning bij de locatie Eemskanaal wordt stop gezet. Deze locatie is aan de noordoostzijde van de stad en veroorzaakt mogelijk aardbevingen in de stad Groningen.

Eerder is al een mislukte poging ondernomen om deze locatie te sluiten. “Uit een eerder advies van de NAM blijkt dat er een duidelijk veiligheidseffect is door ook de Eemskanaalcluster te sluiten”, aldus Den Oudsten. “In het bijzonder zou dit het risico voor de inwoners van de stad verminderen. Deze sluiting van de Eemskanaalcluster – ook door wethouder Roeland van der Schaaf verschillende keren bepleit – komt helaas niet terug in het recente SodM-advies van vanmorgen. We blijven daarom bij onze eerdere brief aan de minister waarin we het sluiten van de Eemskanaalcluster benadrukken.”

De burgemeester is verder tevreden over het terugdringen van de gaswinning in de provincie Groningen. Dat moet op termijn 12 miljard kuub per jaar worden. Minister Eric Wiebes volgt een advies op van de Staatstoezicht op de Mijnen.

Den Oudsten: “Het recente advies van het Staatstoezicht op de Mijnen, dat neerkomt op een veilig winningsniveau van 12 miljard kubieke meter per jaar, betekent dat er de komende vijf jaar met 90% zekerheid geen veiligheidsrisico’s zijn. Dat is goed voor de inwoners van de stad en de provincie Groningen. Daarnaast doet het SodM de aanbeveling om per direct de cluster Loppersum te sluiten en het beperken van fluctuaties bij de Bierum-cluster. Ook dit zal een positief effect hebben op de veiligheid van de Groningers omdat het tijdelijk zware bevingen voorkomt.”