Stad op ramkoers met nieuwe woonbotenwet

Het stadsbestuur probeert de gevolgen van de nieuwe woonschepenwet te omzeilen en vaart op ramkoers met de woonschippers in de Noorderhaven. Het stadsbestuur wil alle niet varende woonschepen uit de haven hebben.

Niet varende woonschepen hebben volgens de wet recht op een vergunning, varende woonschepen niet. “Als je schip niet kan varen moet je zorgen dat dat wel kan of je moet weg.” Een brief van die strekking schreef het stadsbestuur aan de Noorderhavenbewoners in december. Ze wil de niet varende schepen in de Noorderhaven geen vergunning geven, ze denkt  op die manier de regie over de haven te verliezen  De gemeente wil de schepen inspecteren om te controleren of ze kunnen varen. “Laat ze niet toe en schakel een jurist in”, is het advies van het WCG.

Volgens het woonschepencomité kan de gemeente bewoners  niet verplichten om te varen, die keus is aan de bewoners zelf. Niet varende woonschepen zomaar de stad uit sturen kan al helemaal niet, denkt de bewonersorganisatie.