Jorden van Foreest speelt in laatste ronde remise tegen de winnaar en Lucas van Foreest wint

sport

In de 13e en laatste ronde van het Tata Steel Challengers schaaktoernooi heeft Jorden van Foreest remise gespeeld tegen Vidit, de winnaar van de groep. Zijn broer Lucas won van de Russin Girya.

Jorden speelt een aangenomen Damegambiet tegen koploper Vidit uit India. De partij eindigde in een rustige remise. De 18-jarige Van Foreest eindigde door dit resultaat op een gedeelde derde plaats met Xiong, Amin en Gordievsky, allen met 7,5 punt uit 13 partijen. Vidit moest afwachten wat zijn concurrent Korobov deed, maar die verloor. Vidit won door die uitslag met 9 uit 13 de Challengers en promoveert naar de Masters.

Lucas van Foreest versloeg Girya met wit in een Caro-Kann. Met 5,5 uit 13 sloot hij het toernooi af met een gedeelde 11e plaats van de 14 deelnemers. Als laagste ratinghouder zeker geen slecht resultaat en hij won 14 ratingpunten. Toch zal de 16-jarige Lucas met gemengde gevoelens terugkijken op het toernooi. Hij begon uitstekend, maar verloor in de rondes 8 tm 11 vier maal op rij.

In de Masters ging alle aandacht uit naar onze landgenoot Giri en de Noorse wereldkampioen Carlsen. Zij speelden vandaag allebei remise en eindigden daardoor samen bovenaan met 9 uit 13. Twee snelschaakpartijen, met ieder vijf minuten bedenktijd, moesten de beslissing brengen. Carlsen won de eerste partij en dwong in de tweede partij remise af en zo won hij het toernooi in Wijk aan Zee.

Deel dit artikel: