Jorden van Foreest nadert de koplopers in Wijk aan Zee

sport

Jorden van Foreest heeft in de 11e ronde van het Tata Steel Challengers schaaktoernooi met zwart gewonnen van Dronavalli Harika uit India.

De 18-jarige Groninger kreeg met de zwarte stukken een klein voordeeltje. Op de 65e zet probeerde zijn tegenstandster zich met een kwaliteitsoffer te bevrijden, maar dat was niet het goede plan. Jorden wist daardoor de partij in 97 zetten te winnen.

Van Foreest is hiermee de koplopers Korobov en Vidit op een punt genaderd en hij staat op een ongedeelde derde plaats met 6,5 punt uit 11 partijen. De koplopers speelden in de 11e ronde remise tegen elkaar en hebben 7,5 uit 11.  Er volgen in Wijk aan Zee nog twee rondes.

Het gaat niet zo goed met zijn 16-jarige broer Lucas. Lucas van Foreest verloor voor de vier keer op rij. In de 11e ronde ging hij ten onder tegen Jeffery Xiong uit Amerika. Lucas staat met 4 uit 11 op een gedeelde 12e plaats in dit toernooi met 14 deelnemers.

In de Masters, de groep boven de Challengers, blijft het heel spannend. Na de 11e ronde gaat de Nederlander Anish Giri nog steeds aan de leiding samen met wereldkampioen Carlsen en Mamedyarov.

Deel dit artikel: