“Het vinden van de juiste school is best wel moeilijk”

Honderden scholieren die nu in groep 8 zitten maken over een half jaar de overstap naar de ‘grote school’. Momenteel zijn zij zich aan het oriënteren welke school dit zou kunnen worden. “Er is zoveel te kiezen en daarom is het best wel lastig.”

Om de leerlingen op weg te helpen worden er deze weken open dagen gehouden. “We beginnen vanavond met een algemene presentatie in de aula”, vertelt rector Everdine van der Velden van het Willem Lodewijk Gymnasium. “Daarna gaan de kinderen en hun ouders in groepjes door de school waarbij ze verschillende lessen bezoeken om op die manier tot een impressie te komen.” De open dag kan op veel belangstelling rekenen. Dinsdagavond was de aula vol met bezoekers, en ook woensdagavond waren er nog maar weinig zitplaatsen beschikbaar.

Het begint met het thuis voelen in een schoolgebouw
“Scholen hebben erg veel te bieden”, zegt Wouter die nu nog in groep 8 zit. “Eigenlijk is het maar net wat jij fijn vindt en waar je in geïnteresseerd bent. Mijn probleem is dat ik erg veel leuk vind, dus de keuze is gewoon erg lastig.” Van der Velden erkent dit. “Het kiezen voor een school begint of je je in dit gebouw thuis voelt. Ik ga er vanuit dat een leerling op het juiste niveau aan het rondkijken is. Als je de scholen van dat niveau met elkaar vergelijkt, en je kijkt naar hoe oudere leerlingen op deze school rondlopen en hoe zij zich gedragen, moet je je afvragen of jij je daar tussen al ziet rond lopen.” De rector voegt daar aan toe dat je op je eigen gevoel moet afgaan en niet voor een school moet kiezen omdat bijvoorbeeld het grootste deel van je klas daar naar toe gaat.”

Spagaat
Stefan de Jong zit in de eerste klas op het Willem Lodewijk en hij bevond zich een jaar geleden in de spagaat van het ‘keuze maken’. “Mijn oriëntatie ben ik begonnen door goed te kijken in de schoolgids. Ik heb een aantal scholen geselecteerd en vervolgens heb ik open dagen bezocht. Uiteindelijk was de keuze niet zo heel moeilijk want de sfeer op het WLG vind ik heel fijn. Toen ik na de open dag het gebouw verliet zei ik tegen mijn vader: dit is waar ik heen wil.”