Verhuizing Bevrijdingsmuseum Ulgersmaweg begonnen

De verhuizing van het Bevrijdingsmuseum in de stad is woensdag begonnen. Het authentieke vliegtuig van het museum was het eerste onderdeel dat per dieplader naar de nieuwe locatie in Grootegast werd gebracht.

Het Bevrijdingsmuseum zit sinds 2008 in een oude loods aan de Ulgersmaweg. Bij de intrek werd afgesproken dat Ates na tien jaar een huurbedrag op tafel moet gaan leggen. Dit jaar werd dat bedrag bepaald op zo’n zeventigduizend euro per maand. Een bedrag dat eigenaar Heiko Ates niet kan betalen. Verschillende gemeenteraadsfracties hebben het college duidelijk proberen te maken hoe groot de waarde van het museum is, maar het gemeentebestuur kon niet op andere gedachten worden gebracht. Daarom is gekozen voor verhuizing.

“In het begin ben je heel erg teleurgesteld”, zegt Ates. “Zeker als je krijgt te horen dat je als museum niets voor de stad betekent hebt met 10.000 bezoekers op jaarbasis. Het vizier hebben we nu op de toekomst gericht sinds we weten dat we in Grootegast een nieuwe plek hebben gevonden. We komen daar in een gebouw waar ook het Legio-museum en een grafisch museum zijn gevestigd en daar hebben we toch wel heel veel zin in.”

De komende tijd moet er nog flink wat gebeuren. De complete collectie moet verhuist worden en in Grootegast moet alles opnieuw ingericht worden. “We hopen na de zomervakantie onze deuren te kunnen openen.”

Deel dit artikel: