Noordse Stormvogel die in Noorderplantsoen gevonden werd is overleden

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De Noordse Stormvogel die vorige week zondag in het Noorderplantsoen werd aangetroffen is overleden. Dat heeft voormalig voorzitter van Avifauna Klaas van Dijk laten weten.

De Stormvogel leeft normaal in het Noordpoolgebied en de Noordelijke Stille- en Atlantische Oceaan. Door de herfststorm van vorig weekend was het dier in het Noorderplantsoen terechtgekomen. Omdat het ogenschijnlijk slecht ging met de Fulmarus glacialis werd hij maandag door medewerkers van de Dierenambulance Groningen gevangen en overgebracht naar de Fûgelhelling in het Friese Ureterp. Daar is het dier vrijdag overleden.

“De vogel ligt nu in een vriezer en zal worden opgehaald door wetenschappers van de Wageningen University en Research, de WUR”, schrijft Van Dijk op Facebook. “Zij zijn bezig met een groot onderzoek naar plastic in magen van zeevogels.” Dit onderzoek wordt geleid door Dr. Jan Andries van Franeker. Uit eerdere resultaten blijkt dat 95% van alle Noordse Stormvogels plastic in hun magen heeft. Gemiddeld bevinden zich 34 stukjes plastic in een maag, wat neerkomt op 0,31 gram per vogel. Als je dit doorvertaalt naar de mens komt dit neer op een broodtrommel vol.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *