Nederlands Studenten Orkest zoekt in Stad naar talent

De spanning was woensdag om te snijden in cultureel centrum Usva aan de Munnekeholm. Het Nederlands Studenten Orkest zocht in het culturele gebouw naar Groningse talenten.

“Eerder deze week hebben we al audities gehad in Utrecht en Amsterdam en op de laatste dag zijn we hier in Groningen”, zegt David de Goede van het Orkest. “Volgend voorjaar maken we ‘net als ieder jaar een tournee langs de mooiste Nederlandse concertzalen. Het hoofdwerk dat we spelen is het stuk Petroesjka. Een libretto dat geschreven werd door Igor Stravinsky en Alexandre Benois. Om dit uit te voeren hebben we een groot orkest nodig, want we zoeken in totaal 87 man.”

Eén van de auditanten is Merel Westendorp. De 21-jarige violiste is flink zenuwachtig. “Ik heb vorig jaar ook meegedaan aan het NSO en dat was ontzettend leuk, maar nu ik opnieuw auditie moet doen is dat toch wel heel erg spannend.” Naast Merel zijn er in Groningen nog veertien jonge musici die warme gevoelens koesteren voor het orkest. Nadat zij aan een jury hebben moeten laten horen wat ze in hun mars hebben is het gespannen afwachten. “Deze week krijgen we een telefoontje met de uitslag, en ik hoop echt op goed nieuws.”