Bewoners schimmelhuizen Vinkhuizen: “Er moet nu actie komen”

Bewoners aan de Zandsteenlaan in de wijk Vinkhuizen zitten al een aantal jaren met hun handen in het haar. Ze wonen in woningen die vol met schimmel zitten en ervaren diverse gezondheidsklachten.

“Het begon twee jaar geleden echt een probleem te worden”, zegt Azza Heles die acht jaar in Vinkhuizen woont. “Continu beslagen ramen, schimmel op de kozijnen en een zwart plafond in de badkamer.” Op de tafel in de woonkamer heeft Heles allerlei medicijnverpakkingen liggen die haar huisarts heeft voorgeschreven. “Dit moet ik allemaal slikken omdat ik anders niet normaal zou kunnen functioneren. Mijn huisarts heeft zelfs al een brief naar de woningcorporatie gestuurd dat er direct iets gedaan moet worden aan de slechte leefomstandigheden in de woningen.”

Heles is niet de enige bewoonster die last heeft van schimmel in de woning. “Het gaat om diverse woningen hier in de wijk”, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP die de bewoners ondersteunt. “Vorige week hebben we een huiskamerbijeenkomst gehouden waar verschillende bewoners op af kwamen. Als ik dan hoor van medicijnen die de bewoners nodig hebben dan word ik echt pislink. Ook omdat het mensen zijn met kleine kinderen. Baby’s die direct al medicijnen moeten slikken en aan de antibiotica moeten, dat kan niet goed zijn.”

De huizen aan de Zandsteenleen worden beheerd door woningcorporatie De Huismeesters. “We hebben al verschillende keren contact gehad maar er is nog niets gebeurd”, zegt een andere bewoonster. “In de zomer kregen we een brief dat er na de vakantie begonnen zou worden met het plaatsen van kunstofkozijnen. We zijn inmiddels bijna december en ik heb nog helemaal niets gezien.” Dijk bevestigt het verhaal. “De term binnenkort wordt nogal ruim opgevat.”

De bewoners hopen dat er snel actie wordt ondernomen zodat de leefomstandigheden verbeteren. Mocht dat niet gebeuren dan overwegen de bewoners om vervolgstappen te ondernemen.

Deel dit artikel: