“Open kaart spelen van militairen bij treinkaping is illusie”

Het is een actie die omgeven is met vraagtekens: het beëindigen van de treinkaping bij De Punt in juni 1977. Een rechtszaak die deze weken in Den Haag wordt gehouden moet duidelijkheid geven. “Het is een illusie als je denkt dat alle puzzelstukjes op hun plek gaan vallen.”

De treinkaping bij De Punt begon op 23 mei. Negen Zuid-Molukkers kaapten de intercity van Assen naar Groningen waarna deze bij De Punt tot stilstand kwam. Het in gijzeling houden van 51 passagiers zou bijna drie weken duren. Op zaterdag 11 juni werd besloten om militair in te grijpen. Bij de actie kwamen zes kapers en twee passagiers om het leven. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk wat er precies gebeurd is in en rondom de trein. Om duidelijkheid te krijgen is vorige week een rechtszaak begonnen waarbij betrokken mariniers anoniem verhoord worden.

“Mariniers laten niet achterste van hun tong zien”
Otjep Rahantoknam volgt de rechtszaak op de voet. “Er heeft altijd het vermoeden bestaat dat er dingen gebeurd zijn in de trein die niet hadden mogen gebeuren”. Otjep doelt daarmee onder andere op de lichamen van de kapers die onverklaarbare verwondingen hebben. Zo heeft kaapster Hansina Uktolseja veertig kogels in haar lichaam waaronder twee onverklaarbare wonden van revolverschoten. “Ik verwacht niet dat mariniers die betrokken waren bij de aanval van de trein het achterste van hun tong laten zien. Tenzij je misschien beloofd dat ze niet gestraft worden, maar vooralsnog zie ik dat niet zo zitten.”

Militairen spreken elkaar tegen
Nino Solisa is het daar mee eens. “Tijdens de rechtszaak wordt onder andere gebruik gemaakt van audio-opnames die bij die bewuste actie gemaakt zijn. Je hoort hele dubieuze teksten als genadeschoten en mensen kapot schieten. Ik vind het bijzonder dat je nu in de rechtszaak ziet dat mariniers zeggen ‘ik herken mijn stem’, en vervolgens even later zeggen ‘dat heb ik niet gezegd’. De verklaringen zijn heel divers, lopen uiteen, en het is opmerkelijk dat ze elkaar tegenspreken.”

Belangrijk dat er duidelijkheid komt
Toch hopen zowel Rahantoknam als Solisa dat er duidelijkheid komt. “Ik hoop voor de persoonlijk betrokkenen op de missende puzzelstukjes en antwoorden op vragen zodat ze eindelijk rust krijgen.” De verwachting is dat de rechter binnen afzienbare tijd uitspraak doet in deze zaak.