Noordse Stormvogel overgebracht naar opvangcentrum

De Noordse Stormvogel die zondagmiddag werd aangetroffen in het Noorderplantsoen is door medewerkers van de Dierenambulance Groningen overgebracht naar opvangcentrum De Fûgelhelling in Ureterp. “Het dier is te verzwakt.”

De vogel werd ontdekt door een vogelspotter en leidde direct tot enthousiaste reacties onder liefhebbers omdat een Noordse Stormvogel nog nooit eerder in de stad gezien was. “Het dier leeft normaal in het Noordpoolgebied en de Noordelijke Stille- en Atlantische Oceaan”, zegt voormalig voorzitter Klaas van Dijk van Avifauna. “Door de storm van afgelopen weekend is de vogel hier in Groningen terecht gekomen, maar dat is uiteraard niet ideaal.”

Het dier maakte een verzwakte indruk en omdat de spotters het niet vertrouwden werd maandagochtend de hulp van de Dierenambulance Groningen ingeschakeld. Toen zij ter plaats kwamen zwemt de Fulmarus glacialis op één van de vijvers en even wordt overwogen om de hulp van een boot van de Groninger brandweer in te roepen, maar als vrij snel daarna het dier de wal opklimt grijpen de medewerkers van de Dierenambulance hun kans en nemen het dier gevangen. “Je ziet het duidelijk”, zegt Suus van der Woude. “Hij is ernstig verzwakt en heeft zo te zien ook last van luizen.” Als het dier in Friesland weer voldoende is aangesterkt zal het uit worden gezet in Lauwersoog.