Wethouder wacht evaluatie Eikenlaan af

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Wethouder Paul de Rook wacht de evaluatie rond de fietskruising op Eikenlaan af voordat hij actie gaat ondernemen.

Sinds het begin van deze maand hebben fietsers voorrang op het autoverkeer. “We zijn daar niet blij mee”, zei een woordvoerder van Qbuzz gisteren. “Omdat het om zoveel fietsers gaat lopen we in de ochtend- en middagspits vertraging op waardoor onze reizigers aansluitingen niet kunnen halen. Daarnaast vinden we de kruising onoverzichtelijk.” Qbuzz is niet het enige bedrijf dat klaagt. Rijschool Markant is ook niet blij. “Ik begrijp heel goed wat Qbuzz met onoverzichtelijk bedoeld”, zegt Marc Lucassen van de rijschool. “Als je vanaf Winkelcentrum Paddepoel komt en je rijdt richting het Noorderstation dan heb je bij de kruising totaal geen zicht op wat er vanaf rechts komt. De haaientanden voor het autoverkeer staan niet op de juiste plek. Ze staan nu voor het fietspad waardoor je het zebrapad blokkeert.”

“Ik kijk er bijna tegen op om met mijn bus over de Eikenlaan te rijden”, zegt Qbuzz-chauffeur Willem van der Werf. “In de ochtend- en middagspits staat het er zo vast dat ik met een vertraging van tien minuten tot een kwartier aankom op Zernike. Daar staan reizigers die allemaal verhaal halen waarom ik zo laat ben en dat ze hun trein in Zuidhorn nu niet kunnen halen. Er moet iets gebeuren, en wel direct.”

De gemeente Groningen heeft begin september aangegeven de situatie constant te zullen monitoren en komt begin november met een evaluatie. “Een gedragsverandering kost nu eenmaal tijd” zegt woordvoeder Natascha van ’tHooft “verkeersregelaars houden nu de zaak in de gaten.”