Politie registreert minder misdrijven dan vorig jaar

nieuws
Foto: Gerrit de Haan

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn minder misdrijven geregistreerd dan in het eerste halfjaar van 2016. Dit heeft de politie donderdag bekendgemaakt. Vooral diefstal uit auto’s, brom- en snorfietsen, woninginbraken en straatroven laten een grote daling zien.

Bij bijna alle soorten misdrijven is een afname te zien, het aantal misdrijven is met 4,3 procent gedaald. In het eerste halfjaar zijn er 419.703 misdrijven geregistreerd. In het eerste halfjaar van 2016 waren dat er nog 438.602. Bij de zedendelicten is een toename van 7,2 procent te zien ten opzichte van vorig jaar. Dit komt vooral omdat slachtoffers beter in de registraties worden meegenomen.

Tevens is het verzuim bij de politie gestabiliseerd. Jarenlang was er een toename, maar die lijkt nu af te zwakken. 7 procent van het politiepersoneel verzuimt wel eens werkzaamheden, de Nationale Politie streeft naar een verzuimpercentage van 6,5 procent.

Verder zijn de reactietijden van de politie ook licht verbeterd. Binnen 15 minuten zijn politieagenten ter plaatse in het geval van een spoedmelding, de piek ligt tussen de drie en tien minuten. Dit is een stijging van 0,7 procent ten opzichte van vorig jaar.

Deel dit artikel: