Meer aandacht voor gezondheid verstandelijk beperkten

nieuws
foto: Frank de Kleine / Flickr.com

De Hanzehogeschool heeft een onderzoek gedaan naar de leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking. Het einddoel is dat deze mensen gezonder gaan leven. 

Zorgorganisaties nemen al jaren maatregelen om mensen met een verstandelijke beperking gezonder te laten leven. Hoewel de kennis aanwezig is blijft het moeilijk voor de instellingen om een gezonde voeding en dagelijkse beweging te garanderen voor de patiënten. Dit is een gemiste kans volgens velen, zeker gezien de schadelijke effecten van een leven met weinig tot geen beweging.

Uit een onderzoek van de Hanzehogeschool, onder leiding van drs. Rianne Steenbergen, is gebleken dat zorginstellingen een gezonde levensstijl kunnen bewerkstelligen door het hanteren van een checklist. Dit zou de patiënt meer grip geven op zijn ‘gezonde ontwikkeling’. Tevens is gebleken dat de gehele sociale omgeving ook betrokken zou moeten worden bij het gezonder maken van de levensstijl van een patiënt. Dit soort externe prikkels zijn, zeker bij deze doelgroep, een grote motivator.