“Erg blij dat we voor ons Bevrijdingsmuseum een nieuwe plek hebben”

Het Bevrijdingsmuseum Groningen aan de Ulgersmaweg gaat verhuizen naar Grootegast. “Het is jammer dat we de stad verlaten, maar het is super dat we een nieuwe plek hebben gevonden.”

Die nieuwe plek is het op te zetten Museumplein in Grootegast waar drie musea onder hetzelfde dak worden geherbergd. “In januari trok ik aan de alarmbel en sindsdien heb ik flink in zak en as gezeten”, zegt Heiko Ates van het museum. Grootste angst voor Ates, die met zijn museum al jaren in een loods aan de Ulgersmaweg zit, is dat de collectie uit elkaar zou vallen. “Het is een unieke collectie en met de verhuizing naar een gebouw in Grootegast dat een vergelijkbare oppervlakte als hier in de stad heeft, kunnen we alles bij elkaar houden.”

Ates had het liefste nog jaren in de stad willen blijven maar de gemeente maakt dat onmogelijk. “Als een soort van anti-kraak ben ik in 2008 in deze loods gekomen die daarvoor al jarenlang leeg stond. Afspraak was dat ik het gebouw ging beheren zonder dat ik daarvoor huur hoefde te betalen. In plaats daarvan moest het museum wel laagdrempelig zijn, waardoor we dus geen entreeprijzen heffen voor onze bezoekers.”

In januari liet wethouder Van der Schaaf (PvdA) weten dat aan de constructie van gratis huren een einde komt en dat er vanaf 2018 een bedrag van 72.000 euro per jaar betaald moet gaan worden. “Een bizar bedrag dat nergens op gestoeld is, en wat wij als museum helemaal niet kunnen betalen.” Diverse politieke partijen sprongen voor Ates in de bres maar tot nu toe zonder resultaat. “Het bijzondere is ook dat ik met het luiden van de alarmbel verschillende aanbiedingen heb gekregen van gemeenten die mijn museum wel graag willen hebben. Het voorstel van Grootegast is zo aantrekkelijk, dat ik erg blij ben om daar door te gaan.”

Het Bevrijdingsmuseum aan de Ulgersmaweg is de komende drie zaterdagen nog geopend. Daarna gaat de deur op slot, waarna Ates en de diverse vrijwilligers een jaar bezig zullen zijn om alle voertuigen en materialen te verhuizen naar hun nieuwe stek.

Deel dit artikel:

 1. Jammer van deze verhuizing, maar misschien wel goed dat er nu ruimte komt voor vindicat.
  Die zouden uit het centrum moeten worden verwijderd……
  Casino kan dan in het vindicat pand. Van de huuropbrengst kunnen de studentjes dan iedereen schadeloos stellen als ze weer over de schreef gaan.
  Het bevrijdingsmuseum heel veel succes op jullie nieuwe lokatie

 2. In januari van dit jaar sprak het museum nog van 7000 bezoekers per jaar. Nu zijn het er al 10.000! Het museum is 24 middagen per jaar geopend. Dat zijn dus 416 bezoekers per middag. Dringen geblazen dus.

  Dit is best wel geweldig goed nieuws. Het museum kan niet anders dan een enorm doorslaand succes worden daar in Grootegast. Dit gaat een orgie, een bonanza van bezoekersaantallen worden.

  Ze komen samen met het Legiomuseum in hetzelfde (verwarmde!) pand. Het Legiomuseum is vier middagen per week geopend; 208 middagen per jaar. Dus dat geldt dan ook voor het Bevrijdingsmuseum. Dat zijn 208 middagen maal 416 bezoekers. Dat maakt dan 86.528 bezoekers op jaarbasis. Plus de 20.000 bezoekers van het Legiomuseum betekent dit minstens 100.000 dagjesmensen voor Grootegast. Elk jaar weer!

  Dat de gemeente dit zomaar laat lopen. Zonde hoor!

   1. Het museum zal niet helemaal verdwijnen. Beckerweg 11 – pal achter het museum en te herkennen aan het Maple Leaf bord op grote loods – is namelijk in volledig eigendom. Daar worden alle voertuigen gerestaureerd en onderhouden. In het verleden werden daar ook de wapen- en munitiebeurzen gehouden. Dat kunnen we gelukkig blijven koesteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *