“Erg blij dat we voor ons Bevrijdingsmuseum een nieuwe plek hebben”

Het Bevrijdingsmuseum Groningen aan de Ulgersmaweg gaat verhuizen naar Grootegast. “Het is jammer dat we de stad verlaten, maar het is super dat we een nieuwe plek hebben gevonden.”

Die nieuwe plek is het op te zetten Museumplein in Grootegast waar drie musea onder hetzelfde dak worden geherbergd. “In januari trok ik aan de alarmbel en sindsdien heb ik flink in zak en as gezeten”, zegt Heiko Ates van het museum. Grootste angst voor Ates, die met zijn museum al jaren in een loods aan de Ulgersmaweg zit, is dat de collectie uit elkaar zou vallen. “Het is een unieke collectie en met de verhuizing naar een gebouw in Grootegast dat een vergelijkbare oppervlakte als hier in de stad heeft, kunnen we alles bij elkaar houden.”

Ates had het liefste nog jaren in de stad willen blijven maar de gemeente maakt dat onmogelijk. “Als een soort van anti-kraak ben ik in 2008 in deze loods gekomen die daarvoor al jarenlang leeg stond. Afspraak was dat ik het gebouw ging beheren zonder dat ik daarvoor huur hoefde te betalen. In plaats daarvan moest het museum wel laagdrempelig zijn, waardoor we dus geen entreeprijzen heffen voor onze bezoekers.”

In januari liet wethouder Van der Schaaf (PvdA) weten dat aan de constructie van gratis huren een einde komt en dat er vanaf 2018 een bedrag van 72.000 euro per jaar betaald moet gaan worden. “Een bizar bedrag dat nergens op gestoeld is, en wat wij als museum helemaal niet kunnen betalen.” Diverse politieke partijen sprongen voor Ates in de bres maar tot nu toe zonder resultaat. “Het bijzondere is ook dat ik met het luiden van de alarmbel verschillende aanbiedingen heb gekregen van gemeenten die mijn museum wel graag willen hebben. Het voorstel van Grootegast is zo aantrekkelijk, dat ik erg blij ben om daar door te gaan.”

Het Bevrijdingsmuseum aan de Ulgersmaweg is de komende drie zaterdagen nog geopend. Daarna gaat de deur op slot, waarna Ates en de diverse vrijwilligers een jaar bezig zullen zijn om alle voertuigen en materialen te verhuizen naar hun nieuwe stek.

Deel dit artikel: