“Het is weer stil geworden boven de stad”

nieuws
Foto: Twitter Sovon

De meeste gierzwaluwen hebben de stad verlaten. Na een verblijf van ongeveer drie maanden is het volgens de Stadsvogel Werkgroep sinds gisteravond weer stil boven de huizen en pleinen.

“Ik ben net twee dagen weggeweest en nu ik terug in de stad ben merkte ik het direct. Het kenmerkende gieren van de zwaluwen is verdwenen”, aldus Maricée Ten Bosch van de Stadsvogel Werkgroep, voorheen de Gierzwaluw Werkgroep.

Gierzwaluwen komen eind april, na een verblijf van negen maanden in Afrika, aan in Nederland. De beestjes gebruiken elk jaar hetzelfde nest. Jonge gierzwaluwen leven volledig in de lucht. Alleen de volwassen gierzwaluwen komen tijdens het broeden en voeden van de jongen in het nest.

“Dat ze nu vertrokken zijn ligt misschien aan het wat mindere weer van nu. Maar het is ook zo dat ze elk jaar in het begin van augustus vertrekken naar Zuidelijk Afrika waar ze overwinteren”, vervolgt Ten Bosch.

De gierzwaluw heeft het moeilijk. Door isolatie van daken en het verdwijnen van oude gebouwen is het lastig voor de vogels om broedplaatsen te vinden. De Stadsvogel Werkgroep roept mensen en instanties dan ook op om na te denken en mee te werken om nestkasten te plaatsen en zo de kenmerkende zomervogel voor de stad te behouden.

Deel dit artikel: