Groningse Politie eert Gerard Bouman

De Nationale Politie hangt op al haar politiebureau’s de vlag halfstok in verband met het overlijden van voormalig korpschef Gerard Bouwman. De oud-agent overleed op 31 juli aan de gevolgen van een hartinfarct.

Volgens politieprotocol dient de vlag halfstok te hangen in de regio waar een politieman overlijdt. Omdat Bouwman de eerste landelijke politiechef was, gaat voor hem de vlag landelijk halfstok. In de stad hangt om die reden de driekleur halfstok op de politiebureau’s Rademarkt, Korreweg en Parkallee. De rouwperiode zal aanhouden tot de begrafenisplechtigheid van Bouwman op dinsdag.

Bouwman was Eerste Hoofdcommissaris, deze rang is in 2013 gecreëerd toen de Politieorganisatie werd gecentraliseerd. Bouwman had als eerste ‘Eerste Hoofdcommissaris’ de taak om de organisatie om te vormen van 25 grotendeels onafhankelijke regiokorpsen en een Korps Landelijke Politie Diensten naar één landelijk politiekorps. Deze reorganisatie verliep minder voorspoedig dan aanvankelijk gedacht.

Bouman maakte op 1 oktober 2015 wereldkundig dat hij per 1 februari 2016 opstapte als korpschef. Zijn termijn liep nog tot 2019. Bij zijn afscheid in januari 2016 werd Bouman benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Er werden na zijn aftreden meerdere onderzoeken gehouden over het functioneren van Bouman, hij zou niet integer gehandeld hebben in zijn werkzaamheden als politieman. Later bleken deze beweringen onjuist.

Gerard Bouman overleed op 64-jarige leeftijd in Rotterdam.