Vijf voor twaalf voor speeltuinen in Stad

De Vereniging Speeltuincentrale Groningen maakt zich zorgen over de toekomst van de omheinde speelplaatsen in de stad. “Er moet snel een oplossing komen anders ziet de toekomst er niet rooskleurig uit.”

Onder de Speeltuincentrale vallen achttien speeltuinen die allemaal eigen bestuurlijke en uitvoerende functies hebben. “En daar ligt het probleem”, zegt Harrie van den Berg van de Centrale. “Deze besturen verouderen en nieuwe aanwas is erg moeilijk te vinden. Bij zeven speeltuinen hebben we nu functies vacant, en daar moet gewoon echt iets gebeuren.”

Oorzaak van het probleem is de populariteit van de speeltuin. “Kinderen komen niet meer naar de speeltuin waardoor ook hun ouders niet meer komen, waardoor de interesse van deze groep om iets op bestuurlijk niveau te doen weg valt.” Maar oplossingen zijn er ook. “We willen er voor gaan zorgen dat de speeltuin weer het bruisend middelpunt van de wijk wordt”, zegt projectleider Vincent Huiting. “Dat er activiteiten worden georganiseerd zoals een spooktocht of een vossenjacht waardoor kinderen weer komen, maar ook hun ouders.” Een proef met deze opzet heeft zijn vruchten afgeworpen en nu is het taak om deze door te zetten. Maar daar hebben we wel hulp bij nodig van vrijwilligers.”