Financieel resultaat UMCG 13,8 miljoen euro

nieuws
foto: Bob de Vries

In 2016 heeft het UMCG een resultaat geboekt van 13,8 miljoen euro. De omzet bedroeg 1,2 miljard net als in 2015. Het resultaat is 5,4 miljoen hoger dan in 2015.

In 2016 heeft de invoering van het nieuwe elektronisch patiëntendossier en het nieuwe systeem voor administratieve, logistieke en financiële processen een grote impact op de organisatie gehad. Dit zal in 2017 en 2018 nog meer het geval zijn. Vorig jaar is hard gewerkt aan de nieuwe indeling van poliklinieken, met als resultaat vier nieuwe poli’s. Ook werden de eerste bouwactiviteiten uitgevoerd voor  een nieuwe Spoedeisende Hulp, Intensive Care’s en operatiekamers. Om deze vernieuwing en andere verbeteringen mogelijk te maken – met steeds beperktere financiering- moet de bedrijfsvoering nog efficiënter. Het programma om in de periode 2016-2020 veertig miljoen euro in kosten te gaan besparen, wordt dan ook onverminderd uitgevoerd, stelt het ziekenhuis.

Daarnaast heeft de complexe zorg en het uitplaatsen van basiszorg verder vorm gekregen. Er zijn keuzes gemaakt in welke medische behandelingen in het UMCG moeten plaatsvinden en welke niet. Ook is een programma gestart waarbij gekeken wordt naar welke basiszorg  in het Ommelander Ziekenhuis Groningen kan worden uitgevoerd.. Na de overname van het Ommelander Ziekenhuis zijn de cijfers van het Ommelander Ziekenhuis in 2016 voor het eerst geconsolideerd in de cijfers van UMCG.