Kamerverhuurverbod op water onzeker – Watervisie aangenomen

nieuws
foito: Bob de Vries

De gemeenteraad heeft woensdagavond met 22 stemmen  voor en 17 tegen de Watervisie aangenomen. Wel werd een motie van D66 waarin werd gevraagd om alle verwaarloosde boten uit de Diepenring te weren aangenomen. Er komt daarom niet alleen een onderzoek naar een verbod op kamerverhuur op het water maar ook naar alle boten in (zeer) slechte staat. Of het verbod op kamerverhuur op het water het haalt is daarom nu nog onzeker.

In de visie staat  dat het aantal woonschepen dat uit de Diepenring moet verdwijnen 20 is. Onaanvaardbaar hoog aldus de woonschippers. Op die plaatsen moeten terrassen komen. Vanuit de Noorderhaven zal de gemeente van bewoners veel weerstand kunnen verwachten, over de herinvoering van liggeld, het herschikken van woonschepen en de tweedeling tussen varende en niet varende woonschepen, denkt het comité. Of het mogelijk dat vanaf 1 januari 2023 woonschepen niet meer verhuurd mogen worden wil de wethouder onderzoeken. Dat kan helemaal niet, is de mening van het Woonschepencomité .

“Als het gaat om wonen op het water, verdient het plan niet de titel “visie”. Er wordt bijna alleen maar  ingezoomd op waterwonen in de Diepenring, terwijl overal in de stad op het water gewoond wordt. De plannen zijn slecht onderbouwd,” zegt het comité. De raad nam twee moties aan, ze wil dat de wethouder meer onderzoek doet naar uitbreiding van het aantal ligplaatsen en dat hij onderzoekt hoe om te gaan met verwaarloosde schepen.