‘Watervisie is visieloos’

nieuws
foto: Bob de Vries

De Watervisie die het stadsbestuur woensdag presenteerde is een merkwaardig stuk dat wat betreft wonen op het water niet de titel “visie” verdient. Er wordt bijna alleen maar  ingezoomd op de Diepenring met slecht onderbouwde plannen, aldus het Groninger Woonschepencomité.

“Vooral wat betreft de Noorderhaven zal de gemeente van het WCG en de bewoners veel weerstand kunnen verwachten. Bijvoorbeeld over de herinvoering van liggeld, herschikken, tweedeling varende en niet varende woonschepen etc. Het aantal woonschepen dat uit de Diepenring moet verdwijnen is met 29 onaanvaardbaar hoog en onnodig. De plannen voor vervangende ligplaatsen zijn zo vaag dat ze ongeloofwaardig zijn. De uitspraak van de wethouder: “eerst ligplaatsen aanleggen, dan pas ligplaatsen opheffen” is nergens terug te vinden. Sterker nog: de gemeente stelt nu dat er 425 ligplaatsen zijn en dat dat aantal niet meer zal toenemen, terwijl in de Woonvisie is vastgelegd dat er 434 ligplaatsen zijn met de opmerking dat dat aantal niet zal afnemen,” aldus Dirk van Driel van het WCG.

De gemeente zal niet op de medewerking van het WCG kunnen rekenen, zegt Dirk van Driel.

Deel dit artikel:

 1. Gewoon vanaf een nader te bepalen de ligplaatsvergunning niet nog langer overdraagbaar maken zodat er beetje bij beetje minder schepen en/of drijvende objecten de stadse wateren gaan verlaten, om erna de vrijgekomen ligplaatsen deels in te vullen met (zeilende) bedrijfsvaartuigen en schepen welke onder SI norm vallen en (woon)schepen welke aan het bouwbesluit voldoen.

  Wat je nu op het water tegenkomt aan slecht onderhouden drijvende objecten en schepen veelal t.b.v. studentenhuisvesting, zie je nu ook meer en meer bij woonhuizen door de hele stad verschijnen. Ik mag hopen dat de gemeente het niet zover laat komen met woonhuizen en tijdig in gaat grijpen.

  1. het is al te laat voor een groot aantal woonhuizen.
   dat ligt niet alleen aan de gemeente( hoewel voor een groot deel) maar ook aan de haag!
   door studenten in super kleine studio’s met mega hoge huren in aanmerking te laten komen voor huursubsidie. Hierdoor loont het zich om in normale woonhuizen zoveel mogelijk mini studio’s te bouwen de volledige hoge huur gaat naar deze de studenten betalen net zo veel als voor een kamer.
   En de belastingbetaler betaalt de huursubsidie.
   Een van de redenen waarom de woningmarkt in Groningen over verhit is en er voor starters geen huis te koop is.

 2. Spuuglelijke woonarken zo snel mogelijk verwijderen. Die vreselijke dingen nemen soms een derde van de breedte van onze historische diepen in.

 3. Er zijn in het verleden goede plannen geweest maar die waren niet door ambtenaren maar door de belanghebbenden gemaakt. Die zaten goed in elkaar. Vergeet niet dat ambtenaren passeren en met een beter plan komen dan zij hier in Groningen een doodzonde is. De opruiming van de drijvende vrakken had allang klaar kunnen zijn als ze eens een beslissing zouden durven uitvoeren. maar wat wil je met een slappe raad die geen beslissingen durf te nemen en alleen maar kijkt of het proces goed verlopen is. In plaats van in een goed overleg te treden met het wcg komen ze met plannen die alleen maar tegenwerking op roept. Zet er mensen op die er verstand van hebben en kijk eens hoe ze het in andere steden doen waar het wel goed geregeld is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *