“Gasproductie moet tien procent omlaag”

nieuws
Foto: bosatlas.nl

De gasproductie in Groningen moet in fases verder omlaag. Dat is het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Allereerst moet er tien procent minder gas worden gewonnen. Dat betekent dat de winning terug moet van 24 naar 21,6 miljard kuub gas. De gaswinning moet gelijkmatig gebeuren, dus zonder uitschieters naar boven of beneden, om de bevingen te verminderen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zegt het advies te zullen volgen. Hij ging vorig jaar nog uit van 24 miljard kuub gas per jaar, en bij zeer koude winters maximaal 27 miljard kuub.

Volgens het Staatstoezicht zouden er meer bevingen kunnen komen als er in strengere winters meer gas wordt gewonnen in het Loppersumgebied. Het Staatstoezicht op de Mijnen meldt verder dat voorlopig niet valt vast te stellen hoeveel gaswinning precies veilig is.