Andere Tijden over bevrijding van Groningen

nieuws

Het tv-programma Andere Tijden besteedt zaterdagavond aandacht aan de slag om Groningen. Het is half april 1945, het zijn de laatste dagen van de oorlog.

Het grootste deel van Nederland is inmiddels bevrijd en de Canadese militairen staan voor Groningen. De soldaten zijn moe en willen naar huis. Op filmbeelden, gemaakt door het Canadese leger, is de opmars van de soldaten door de stad goed te zien. De strijd duurt vier dagen en is zwaar: meer dan 40 Canadezen sneuvelen. Pas op 2 mei geven de laatste Duitse soldaten bij Delfzijl zich over.

Verschillende Canadese bevrijders zijn nog in leven en komen in de uitzending aan het woord, maar ze zijn inmiddels over de negentig. De uitzending over de bevrijding van Groningen en Delfzijl is zaterdagavond te zien op NPO2, aanvang 21.20 uur.