Brief weduwe Multatuli gevonden in tweedehands boek

Een bijzondere vondst is het. Medewerkers van een boekwinkel in winkelcentrum Paddepoel troffen vorige week een brief aan in een boek dat aan hen gedoneerd was. De brief is geschreven in 1930 door de weduwe van schrijver Multatuli.

“We krijgen heel veel boeken gedoneerd”, zegt Koen Marée van Books4Life. “Voor we hen te koop aanbieden sorteren wij ze. Een collega van mij was vorige week bezig met een boek van Nelleke Noordervliet toen daar ineens een envelop uit viel. In die envelop zat een brief van de weduwe van Eduard Douwes Dekker die we natuurlijk beter kennen als Multatuli, de schrijver van onder andere de roman Max Havelaar. In de brief bedankt ze iemand die aan de RuG werkt die een compliment maakt over het werk van Dekker.”

De boekwinkel nam direct contact op met het Multatuli Museum in Amsterdam die verheugd reageerde. “Zo vaak komt het niet voor dat er zulke brieven worden gevonden”, zegt conservator Klaartje Groot van het museum. De conservator is ook zo blij dat ze volgende week zaterdag naar Groningen komt om de brief in ontvangst te nemen. “Daarna zal deze voor het publiek te zien zijn in het museum.”

Deel dit artikel: