Pas geld voor Friesenbrücke na toezeggingen Duitsland

De provincie Groningen gaat pas investeren in de Friesenbrücke bij Weener als er vanuit Duitsland toezeggingen komen dat er een snelle en hoogwaardige treinverbinding naar Bremen en Hamburg gaat komen. Dat zegt gedeputeerde Fleur Gräper (D66) dinsdag.

Gräper reageert daarmee op de resultaten van een vergadering die maandag in Hannover plaatsvond. Daar spraken de top van de Deutsche Bahn, de Meyer Werft en de minister van Economische Zaken van Niedersachsen over de toekomst van de brug die vorig jaar december door een schip werd aangevaren en daarbij total loss raakte. Op tafel liggen twee opties. Of men hersteld de brug in de oude vorm, waar dertig miljoen euro voor beschikbaar is, of er komt een moderne spoorbrug, waar vijftien miljoen euro extra voor nodig is.

“De Friesenbrücke is op dit moment een knelpunt”, zegt Gräper. “Wij willen heel graag een snelle en hoogwaardige treinverbinding. Daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan. Als dat haalbaar wordt, dan kunnen we ook na gaan denken over een provinciale bijdrage, maar wel in die volgorde.”

Op 20 maart valt er een definitief besluit als de betrokken partijen opnieuw om tafel gaan zitten.