Dit was 2016 in Groningen: oktober

nieuws
foto: The Wolf / Flickr.com

Op 31 december kijkt OOGtv elk uur terug op 2016. Praat je over de 4Mijl, de vermiste Wytze Pennink en horrorclowns, dan praat je over oktober.

4Mijl
Het jaarlijkse loopevenement de ´4Mijl van Groningen´ werd ook dit jaar weer een succes. Dit jaar liepen 23 duizend mensen van Haren naar Groningen. Tamirat Tola won bij de mannen en Viola Kibiwotbij de vrouwen. Maar voor de recreanten ging het vooral om het plezier en of ze hun persoonlijke beste tijd konden verbeteren. RTV OOG maakte een sfeerreportage en hierin was gelijk de nieuwe studio te bewonderen.

Opening
Groningen werd in oktober twee zaken rijker: de veganistische winkel werd eindelijk geopend. Ook groot feest aan de Nieuweweg, daar opende kattencafé Poeslief haar deuren. Het is op dit moment het tweede café in Groningen waar mensen met katten kunnen lunchen.

Wytze Pennink
In oktober raakte de student Wytze Pennink vermist. Na een zoekactie van drie dagen werd hij, op 18-jarige leeftijd, levenloos in het water aan het Lopende Diep gevonden. Daar werd hij de avond na de vonst herdacht. Uit sectie bleek dat hij is verdronken. De politie maakte bekend dat zij uitgaat van een noodlottig ongeval.

Foto: Graeme Maclean – originally posted to Flickr as bad clown, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4083868

Horrorclown
De horrorclowns hielden heel de wereld in hun greep. Ook in Groningen is er ten minste één gespot, door de vrouw van wethouder Joost van Keulen. Zij was in het Noorderplantsoen aan het hardlopen toen zij werd geconfronteerd met een horrorclown die haar liet schrikken. “Een grapjas in het Noorderplantsoen”, schrijft Van Keulen. “Een horrorclown. Dat u het even weet”, waarschuwde de politicus zijn volgers.

Sloop
Wethouder Roeland van der Schaaf was hard op zoek naar woningen voor de bewoners van de noordkant van de HL Wichersstraat. De bewoners kwamen op straat te staan, omdat hun huizen gesloopt moesten worden vanwege de ombouw van de Zuidelijk Ringweg. In de huizen woonden alleenstaanden maar ook diverse gezinnen met kinderen. De bewoners hebben te weinig punten om in aanmerking te komen voor een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning.

Vloggen
Raadsleden Diederik van der Meide van de PvdA en Arjen Banach van Student en Stad hebben beloofd dat ze gaan vloggen over de Open Raad. Zij nodigen via een vlog de inwoners van Groningen uit, om met ideeën te komen. Raadsleden kunnen tijdens de Open Raad op 12 november die suggesties adopteren om mee te denken en te helpen die ideeën uit te voeren. De raadsleden slaan aan het vloggen, omdat ze vinden dat er een te grote drempel is voor Stadjers om de politici in het stadhuis te bereiken. De vlog staat op het You Tube-kanaal van de gemeente Groningen.

Oostwand Grote Markt
De mening van het publiek werd gevraagd bij het beslissen over het nieuwe plan voor een nieuw pand op de hoek van de Poelestraat en de Grote Markt. Op die hoek moet een nieuw gebouw verschijnen, daarom organiseert het stadsbestuur een ontwerpwedstrijd. Op 11 november werden de plannen gepresenteerd, er zijn drie ontwerpen waar uit gekozen kan worden. Uiteindelijk werd ‘Merckt’ (het meest linkse gebouw) uitgekozen. De gehele oostzijde van de Grote Markt moet klaar zijn bij de opening van het Groninger Forum in 2019.

Plantsoenloop
In de gymzaal aan de Chopinlaan is het Noorderplantsoen nagebouwd. De kinderen van de Groninger School Vereniging trainden daar voor de Plantsoenloop. Dit jaar deden maar liefst 172 leerlingen van de Groninger School Vereniging (GSV) mee aan de wedstrijd. Om de leerlingen te laten wennen aan het rennen over heuvels, bouwde meester Jouke van de GSV de gymzaal om tot een kleintje Noorderplantsoen.

OOGtv blikt vandaag elk uur terug op 2016, met om 18:00 de maand november. De gehele redactie van OOG Radio en Televisie wenst iedereen een gelukkig en gezond 2017 toe. Wij zullen volgend jaar ons weer volledig inzetten om u al het nieuws uit de Stad met veel plezier te brengen.