Onvindbare vrouw levert student Academieprijs op

nieuws

Yanthe van Nek heeft de Klaas Dijkstra Academieprijs 2016 gewonnen. Ze won de prijs met een kunstwerk ‘I made this for Esmé’ over een door haar gecreëerde vrouw die stiekem in de vestiging van IKEA in Groningen woont.

De eindexamenstudente van de opleiding Autonome Beeldende Kunst aan Kunstacademie Minerva vertelt met haar kunstwerk het verhaal van de jonge gescheiden vrouw Esmé. Ze gebruikt hiervoor twee verdiepingen van de retailer.

De vrouw is onvindbaar. Het enige wat ze achterlaat zijn video’s, haar slaapkamer, haar schommel, een tafel waar mensen een brief kunnen schrijven, weckpotten door de hele winkel en nog veel meer. Bezoekers kunnen die sporen volgen via een uitgezette route, die start in Esmé haar kamer.

Van Nek werd door de jury als beste gekozen uit twaalf genomineerden: “Dit is een groot en artistiek interessant project dat op allerlei manieren klopt,” zegt juryvoorzitter  Dorothea van der Meulen. “Het leidt tot interactie met het publiek, maar ook met de werknemers van IKEA, voor wie Esmé echt gaat leven.”

Het kunstwerk is tot 14 juli te zien. De winnares krijgt een geldbedrag van 2500 euro.